Hronika

OTKRIVENI NOVI UZNEMIRUJUĆI DETALJI Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec se sastajao i sa OSUĐENIM ZA TEŠKO UBISTVO

Tužilaštvo BiH predložilo je produženje pritvora predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću.

Debevec i Osmica
FOTO: BOSNAINFO, OBA BIH/RINGIER KOMBO

Na ročištu osumnjičenima Debevecu i Mehmedagiću iznesena su poprilično šokantna saznanja tužioca, ali su i pročitani iskazi svjedoka.

Kod prve tačke na današnjem ročištu javnost je bila isključena zbog, kako je navedeno, povjerljivosti i jer je iskaz davala jedna uposlenica Suda BiH kako bi se zaštitio njen integritet.

Pročitajte još

U drugoj tački, navedeno je kako je Debevec primio na poklon automobil autokuće iz Ljubuškog “Kramar” protiv koje se u periodu od 2019. do 2021. godine vodio veliki broj postupaka. On je navodno uzeo automobil “Polo” u vrijednosti od oko 15 hiljada KM.

Debevec je ovo vozilo registrovao na ime sestre svoje supruge, a ona je dala iskaz i rekla da nikada nije kupila taj automobil i da ju je Ranko Debevec zamolio da registruje na njeno ime. Tužiteljica je spominjala i sastanke u Španiji Ranka Debevca, ali se to ne odnosi na ove istražne radnje već će biti predmet budućih.

Treća tačka se odnosi na bjegunca od hrvatskog pravosuđa, bivšeg prvog čovjeka zagrebačkog Dinama, Zdravka Mamića. koji je dao iskaz u SIPA.

Istražioci nisu utvrdili kada su se sastali, jer je Debevec skoro sve svoje sastanke i putovanja označavao kao oznaku povjerljivo i DKPT nema podatak kada su putovali u Ljubuški.

Riječ je o satu u vrijednosti 15.000 evra i Zdravko Mamić je rekao istražiocima SIPA da je to simbolični poklon koji je dao predsjedniku Suda BiH u vrijeme postupaka ekstradicije koji su vođeni protiv njega, jer je, kako je rekao, “znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka”.

Tužioci su iznijeli saznanja da se Ranko Debevec sastajao i sa Đorđetom Ždralom, koji je bio osuđen 2010. godine zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini. Takođe su naveli da je Debevec imao sastanke i sa Mladenom Lučićem, piše Klix.

Kada je u pitanju drugi osumnjičeni, Osman Mehmedagić, tužioci su rekli da je saslušan Denis Stojnić u vezi sa sumnjama da mu je Mehmedagić izdao iskaznicu OBA i da je organizovao fizičke napade na određene osobe i paljevine automobila.

Podsjećamo, Mehmedagić i Debevec uhapšeni su krajem decembra 2023. godine.

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić koji je izjavio da do sada prikupljeni dokazi govore o tome da su počinjena krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivanje sudije Suda BiH i zaposlenika radnika Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije