Politika

OTKRIVENO NAKON SAOBRAĆAJKE Šarović koristi službeni automobil i vozača, na šta NEMA PRAVO

Mirko Šarović, predsjednik SDS i bivši zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, prilikom nedavne saobraćajne nesreće kod Prijedora, koristio je službeni automobil i vozača Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, na šta nema pravo, tvrde izvori Srpskainfo.

OTKRIVENO NAKON SAOBRAĆAJKE Šarović koristi službeni automobil i vozača, na šta NEMA PRAVO
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Mirko Šarović

Za tu informaciju se vjerovatno ne bi ni saznalo da se 12. avgusta nije dogodila saobraćajna nesreća na putu od Banjaluke prema Prijedoru, a u nesreći je učestvovao automobil u kome se nalazio Šarović, koji je putovao na predstavljanje kandidata SDS za gradonačelnika Prijedora.

Izvori Srpskainfo tvrde da je o kretanju Šarovića bila obaviještena i Policijska uprava Banjaluka, što je inače procedura kada je u pitanju kretanje štićenih ličnosti. Mada su prve informacije govorile da je automobil vlasništvo SDS, a da je vozač bio iz Direkcije, naši izvori tvrde da je uviđajem utvrđeno da je i automobil pripadao Direkciji.

U cilju provjere ovih informacija, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je inače zadužena za zaštitu ličnosti, još 17. avgusta pitali smo po kom osnovu su njihovo vozilo i vozač stavljeni na raspolaganju Šaroviću, te ko još od bivših funkcionera na nivou BiH u ovom trenutku ima bilo kakav vid zaštite od strane Direkcije. Do sada nikakav odgovor nismo dobili, iako smo u međuvremenu uputili urgenciju Direkciji, a nakon toga i telefonom pozvali direktora Direkcije Mirsada Vilića, koji je rekao da je upoznat sa našim pitanjima i da će se Direkcija „potruditi da dobijemo odgovore“.

Tako je ostalo nejasno da li predsjednik SDS i nakon saobraćajke koristi neki vid zaštite Direkcije. Prema nezvaničnim informacijama, Šarović nije jedini, jer su vozači dodijeljeni i nekima od bivših ministara, dok su pratnju dobili i neki od aktuelnih funkcionera na nivou BiH koji na to nemaju pravo prema važećim propisima.

Pitanja smo poslali i saradnicima Šarovića u SDS, ali takođe nismo dobili nikakav odgovor.

Izvor Srpskainfo iz policijskih struktura tvrdi da Šarović, koji od decembra 2019. više nije u Savjetu ministara BiH, nema pravo na službeni automobil Direkcije za koordinaciju i vozača, bez obzira što je sada šef Kluba poslanika SDS-PDP u Predstavničkom domu BiH.

– To pravo imaju samo bivši članovi Predsjedništva BiH i to šest mjeseci po isteku mandata – tvrdi naš sagovornik.

Pročitajte još

Podsjećamo, Šarović je početkom marta 2020. sličnim povodom dospio u medije, kada su pripadnici MUP Srpske na području Doboja oduzeli poseban uređaj za davanje svjetlosnih i zvučnih signala, takozvane “treptače”, sa automobila u kome se nalazio lider SDS. Tada je rečeno da je automobil bio u vlasništvu SDS, a da ga je vozio pripadnik Direkcije.

Da stvar bude zanimljivija, iz SDS žestoko kritikuju vlast u Republici Srpskoj zbog zloupotrebe javnih resursa u stranačke svrhe. Na ovu temu, u okviru izbornih zloupotreba, vodila se polemika i na posljednjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odgovarajući na optužbe SDS da koristi helikopter u svojstvu lidera SNSD, odgovorio je kontrapitanjem Šaroviću da li je ikada, kada je bio ministar, automobilom ministarstva otišao na skup stranke?

– Jesi pošten! Gdje nađe toliko poštenje. Ja ću i dalje da idem helikopterom. Naći ću način. Zakažem načelnika opštine, a poslije odem na miting. Smatram da imam pravo na to – poručio je Dodik.