Društvo

Otrovnice se pojavljuju i u naseljima: Najopasniji je poskok, a ima ga u skoro cijeloj Srpskoj

Kako bi izbjegli ugriz otrovnih zmija i, ne daj bože, fatalni ishod susreta s ovim gmizavcima, građani Srpske treba da budu maksimalno oprezni prilikom odlaska u prirodu, ali i u svojim dvorištima.

Otrovnice se pojavljuju i u naseljima: Najopasniji je poskok, a ima ga u skoro cijeloj Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naime, neke od otrovnica, iako su im karakteristična staništa kamenjari i planine, znaju da siđu i u naseljena mjesta.

Ono što zabrinjava jeste da u zdravstvenim ustanovama u RS vlada nestašica seruma protiv zmijskog otrova. Njegova primjena je, kako objašnjavaju stručnjaci, jedina specifičana mjera u liječenju ugriza otrovnica i daje se u slučajevima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

– Na mjestu zmijskog ujeda se vide dvije male ubodne ranice koje ne krvare. Ubrzo rana pomodri i pojavi se otok. Nešto kasnije se na tom dijelu tijela javlja obamrlost i otok limfnih čvorova. Prilikom ujeda, zmija preko zuba ispusti otrov koji ulazi u krv, a koji se raznosi po cijelom tijelu, nakon čega se javljaju slabost, drhtavica, vrtoglavica, bljedilo, ubrzan puls i otežano disanje. Nakon toga može doći do prestanka zgrušavanja krvi, zatim pojave povraćanja, proliva i gubitka svijesti. Kasnije se javljaju grčevi i potpuna neosjetljivost. Pojava neuroloških ispada je znak krvarenja u mozgu, koje je najčešći neposredni uzrok smrti. Ako se ne reaguje blagovremeno, nastupa paraliza centra za disanje, a malo zatim i prestanak rada srca – upozoravaju iz Instituta za javno zdravstvo RS, uz napomenu da je za razvoj simptoma vrlo važno mjesto ujeda, te da su najopasniji ujedi na glavi ili vratu, ili ako je zmija ubrizgala otrov direktno u krvni sud.

Poskok

Goran Šukalo, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, kaže da u Srpskoj postoje tri vrste otrovnih zmija – poskok, šarka i planinski šargan.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Poskok je naša najveća, najrasprostranjenija i najotrovnija zmija. Ima ga u cijeloj RS, izuzev na sjeveru, uz rijeku Savu. Ova otrovnica je najčešća uz kamenjare, stjenovite terene i uz kanjone, ali ima je i uz ivice šuma, pa čak zalazi i u naselja. Druga je šarka, čiji je ugriz manje opasan, ali su registrovani i smrtni slučajevi, tako da treba biti oprezan i s njom. Treća otrovnica je planinski šargan, koji je najrjeđa otrovna zmija kod nas. Njegov ugriz nije toliko opasan, a najčešće se poistovjećuje sa ubodom pčele ili ose – objašnjava Šukalo za Srpskainfo.

Pročitajte još

U dobojskoj bolnici „Sveti apostol Luka“ kažu da im se svake godine, u periodu od marta do oktobra, javi desetak pacijenata zbog zmijskog ujeda.

– Od toga je, u prosjeku, četvoro-petoro ujela otrovnica. Ove godine imali smo dva slučaja zmijskog ujeda, ali se radilo o ujedu neotrovne zmije – ističu za Srpskainfo u ovoj bolnici.

Sporadični slučajevi

Dodaju da raspolažu minimalnim količinama antivirepin seruma.

– Primjena ovog seruma jedina je specifičana mjera u liječenju ujeda zmija otrovnica i daje se u slučajevima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, zajedno sa ostalim simptomatskim i suportivnim terapijskim mjerama. U slučajevima nedostupnosti seruma, liječenje se sprovodi ovom terapijom, a u zavisnosti od težine kliničke slike, može se nastaviti u jedinicama intenzivne njege – kažu u ovoj bolnici.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Upozoravaju da su ujedi zmija otrovnica potencijalno opasni po život, s mogućim smrtnim ishodom, bez obzira na preduzete terapijske mjere.

– Srećom, do sada se u našoj bolnici nijedan ovakav slučaj nije završio nepovoljno – naglašavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U gradiškoj bolnici navode da je ranijih godina bilo sporadičnih slučajeva ugriza otrovnica, te da trenutno imaju seruma.

Foča

U fočanskom Domu zdravlja objašnjavaju da pacijentu kojeg ugrize zmija pružaju prvu pomoć i najhitnije ga transportuju do bolnice u Foči.

– Zbog blizine bolnice, naše ekipe hitne pomoći ne daju antiviperinum serum na terenu, već se on daje odmah po prijemu u bolnicu – ističu za Srpskainfo u Domu zdravlja Foča.

U bijeljinskom Domu zdravlja naglašavaju da trenutno nemaju seruma.

– Do prije mjesec dana imali smo određenu količinu doza kojima je, nažalost, istekao rok. Mi u Semberiji uglavnom nemamo otrovnica. U slučaju da nekoga ugrize zmija, ukazujemo mu prvu pomoć i upućujemo na bolničko liječenje – kaže za Srpskainfo načelnik Službe hitne pomoći, dr Duško Milovanović.

Dozama istekao rok

U IJZ RS kažu da su lani pokrenuli dva, a ove godine još jedan tender za nabavku seruma, ali da se na njih niko nije prijavio.

– U potrazi smo za serumom, a izlaz iz trenutne situacije pokušaćemo da pronađemo u saradnji s Institutom „Torlak“. Zdravstvene ustanove u Srpskoj trenutno raspolažu sa nekoliko doza seruma, kom je krajem maja istekao rok trajanja – rekli su za Srpskainfo u IJZ RS, objasnivši da je serum djelotvoran protiv poluotrovnih i otrovnih zmija koje se javljaju u Evropi.

U ambulantama Doma zdravlja Banjaluka ima određena količina ampula seruma, ali je rok trajanja istekao.

– Život pacijenata, nakon ugriza zmija, na našim prostorima rijetko je ugrožen. Ove godine nam se nisu javljali pacijenti na pregled, niti je bilo intervencija na terenu, a ranijih godina je bilo pojedinačnih slučajeva ugriza. Posljednjih nekoliko godina nije bilo smrtnih slučajeva, niti životno ugroženih pacijenata nakon ugriza zmije – kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi za Srpskainfo.

Prihvati notifikacije