Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Otvorena laboratorija za hemijsko-toksikološka vještačenja

Društvo
Autor:

Foto: Srna

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić danas je u prostorijama Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja u Istočnom Sarajevu pustio u rad Laboratoriju za hemijsko-toksikološka vještačenja.

Mektić je istakao da je kriminal u svim sferama znatno napredovao i da je povezan sa sofisticiranom tehnologijom, pa bi bez mogućnosti ovakvog vještačenja bilo veoma teško procesuirati i dokazivati određena krivična djela.

On je izjavio novinarima da je izuzetno zadovoljan načinom na koji je uspostavljena, a posebno načinom na koji se razvija Agencija, dodajući da ona radi po najvišim mogućim standardima EU, te da izuzetno je dobro opremljena sofisticiranom tehnikom i tehnologijom.

– Jedini problem jeste taj što BiH nema dovoljno finansijskih sredstava da se odvoje za ovakvu i još nekoliko bezbjednosnih agencija. Ovoj agenciji je potrebno još specijalističkog kadra, zbog određenih vještačenja. Nadam se da će to u narednom budžet biti prepoznato i da će biti odvojen dio sredstava za tehnološko napredovanje Agencije – naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, sve više zahtjeva za vještačenje dolazi od sudova, tužilaštava, raznih policijskih agencija.

– Drastično se povećava broj tih zahtjeva i Agencija može da dospije u problem jer nema dovoljno kadra, pa ne bi mogla da ispoštuje neke hitne rokove – istakao je Mektić.

Direktor Agencije Neđo Kojić rekao je da je laboratorija jedinstvena u BiH i opremljena najsavremenijim aparatima i da će raditi po najsavremenijim metodama.

– Agencija obavlja vještačenja za Sud i Tužilaštvo BiH, policijske agencije i sve druge nivoe vlasti na nivou BiH – istakao je Kojić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO