Politika

"OTVORILI SU PANDORINU KUTIJU" Stevandić se obrušio na Komšića i Džaferovića

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručio je danas da su dvojica članova Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, otvorili pandorinu kutiju i najavili novu krizu i napetost u BiH.

"OTVORILI SU PANDORINU KUTIJU" Stevandić se obrušio na Komšića i Džaferovića
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Nedolaskom na zakazani sastanak u Predsjedništvu BiH sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom od strane gospodina Džaferovića i Кomšića, nisu narušena samo diplomatska pravila i osnove civilizovanog ponašanja, već je otvorena pandorina kutija i najavljena nova kriza i napetost u BiH istakao je Stevandić.

On dodaje da je sinoć prisustvovao razgovorima sa Lavrovom, te da može odgovorno reći na nijednom rječju ili postupkom nije iskazao bilo kakvo nepoštovanje BiH.

Naprotiv, kako tvrdi Stevandić, Lavrov je imao vrlo izbalansiran stav, tako da alibi za ovakav skandal ne postoji i on je odraz nekulture i u krajnjem slučaju neobjašnjive mržnje, odnosno rusofobije.

– Može čovjek i razumjeti da se nakon izbora u Americi i signala koji su poslani protiv Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma te sličnih signala od nekih  evropskih funkcionera, probudila ambicija ratne garniture bošnjačkih lidera, ali niko normalan nije mogao da očekuje takav skandal koji svim građanima BiH priređuju Кomšić i Džaferović – navodi Stevandić.

Pročitajte još

On ističe da su dvojica članova Predsjedništva,  „nudeći se za prethodnicu napada na Rusiju i praveći incidente za koje vjerovatno očekuju podršku, uveli BiH u nezamislivu situaciju, čija eskalacija će najviše štete donijeti bošnjačkom, ali i svim drugim narodima i građanima.

– Кontinuitet ratnohuškačkih izjava gospodina Bakira Izetbegovića, pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici i izazivanje incidenata sa Srbijom, nevjerovatno nepristojna retorika za novoizabranu vlast u Crnoj Gori, skorašnje  vrijeđanje hrvatskog predsjednika rječnikom koji ne dolikuje iole civilizovanom čovjeku, a kamoli predsjedniku susjedne države, slika su koja se orkestrirano i gotovo luđački nameće i produkuje, što je ozbiljna poruka da BiH zapravo ne može opstati – tvrdi Stevandić.

On kaže da takvo ponašanje ne postoji nigdje u svijetu i pokušaji da se neko drugi, prevashodno Srbija, Hrvatska ili rukovodstvo Srba i Hrvata u BiH, dokaz su nedoraslosti i zagriženosti koja nema za cilj nikakav saživot ili razvoj, već izazivanje sukoba i nestabilnosti.

– U takvoj BiH ubrzo niko neće imati interesa da živi i ona nikom neće biti potrebna – poručuje Stevandić.