Politika

"Ovaj proces je trajao 10 godina" U Sarajevu otvorene prostorije Zajedničke kontakt tačke BiH sa EUROPOL (FOTO)

Bosna i Hercegovina je uspostavila punu saradnju sa Agencijom EU za saradnju u provođenju zakona (EUROPOL) otvaranjem novih prostorija Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke BiH u zgradi prijateljstva Grčka i Bosne i Hercegovine, u kojoj se nalazi Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Oliver Onidi i Nenad Nešić
FOTO: MINISTARSTVO BEZBJEDNOSTI BIH

Kako je saopšteno iz Ministarstva bezbjednosti BiH, ovo je važna prekretnica za BiH koja omogućava direktnu saradnju između Europola i svih agencija za provođenje zakona u BiH, kao i raspoređivanje naših oficira za vezu u EUROPOL u Hagu.

To će uveliko doprinijeti naporima BiH u jačanju prevencije i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, koji je zajedno sa zamjenikom generalnog direktora Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliverom Onidijem, otvorio Kontakt tačku, istakao je da očekuje da će ispunjenje ovog prioriteta biti snažan podsticaj daljem napretku u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, najvažnijem cilju kojem BiH teži.

Pročitajte još

– Ovaj proces je trajao 10 godina, ali ipak, ovo je velika prekretnica za sve nas. Svi zajedno, uz pomoć i podršku Delegacije Evropske unije, ovim dostignućem, postigli smo mnogo za BiH, kako u sferi bezbjednosti tako i kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Kroz međunarodnu policijsku saradnju, koja je prioritet naše zemlje, preko Kontakt tačke, gdje su svi nadležni organi i institucije vidljivi i imaju svoju ulogu, jačamo kako unutrašnje povjerenje, tako i povjerenje i saradnju sa drugim narodima i državama – kazao je Nešić.

Oliver Onidi je istakao da je ovo veliki korak u jačanju zajedničke bezbjednosti i BiH i EU preduzimaju još jedan korak u integraciji odgovora na terorizam i kriminalne aktivnosti.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler istakao zadovoljstvo činjenicom da su se agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini pridružile EUROPOL – ovoj porodici.

Oliver Onidi i Nenad Nešić
FOTO: MINISTARSTVO BEZBJEDNOSTI BIH
Oliver Onidi i Nenad Nešić
FOTO: MINISTARSTVO BEZBJEDNOSTI BIH
Oliver Onidi i Nenad Nešić
FOTO: MINISTARSTVO BEZBJEDNOSTI BIH

– Današnji svijet je sve više međusobno povezan, a to uključuje i kriminalne aktivnosti. Zbog toga je prekogranična saradnja u provođenju zakona tako ključna. Pokretanjem rada kontakt točke poboljšaće se razmjena vitalnih informacija koje će dovesti do snažnije borbe protiv privrednog kriminala, terorizma, sajber kriminala, trgovine ljudima i drogom te eksploatacije djece. Uspostavljanjem pune saradnje sa EUROPOL, organi za provođenje zakona u BiH će imati potpun pristup analitičkim alatima i bazama podataka EUROPOL, što će agencijama za provođenje zakona u EU i BiH olakšati razmjenu vrijednih operativnih informacija – rekao je Satler.

Zamjenik izvršnog direktora operacija u EUROPOL, Jean-Philippe Lecouffe, je naglasio da je BiH ključni partner u borbi protiv prekograničnog kriminala.

– Blisko sarađujemo na rješavanju ozbiljnih kriminalnih prijetnji, a Bosna i Hercegovina i EUROPOL će zajednički imati koristi od uspostavljanja Nacionalne kontakt tačke. Radujemo se što ćemo dočekati oficira za vezu iz BiH, koji će se pridružiti velikoj mreži država predstavljenih u sjedištu EUROPOL. Ovakav razvoj događaja omogućava Bosni i Hercegovini i EUROPOL da još tješnje sarađuju u borbi protiv međunarodnog kriminala i izgradnji bezbjednog društva za sve naše građane – dodao je on.

Koordinator Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju sa EUROPOL Irena Marelja je pojasnila da Kontakt tačku trenutno čini 16 policijskih službenika, tako da su predstavnici svih policijskih agencija Bosne i Hercegovine na jednom mjestu.

– Za sve nas je novo, prvi put radimo u ovakvom ambijentu, što nam daje osjećaj uspjeha. Zajedno smo savladali početne izazove osnivanja ovog najmlađeg državnog i policijskog tijela, a novi su pred vratima. Ali da bismo nastavili ovaj proces i ispunili postavljena očekivanja, potrebna nam je stalna saradnja i podrška u jačanju ovog tijela, da efikasno odgovori na izazove savremenog svijeta i upravlja bezbjednosnim rizicima, kao čvorište za pravovremenu razmjenu informacija sa EUROPOL – kazala je Marelja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije