Gradovi

Ovdje je snimljen film "Turneja", a sada je deponija: Zapušten društveni dom u Johovi kod Kozarske Dubice (FOTO)

Dubičani su se godina hvalili da je u obližnjem selu Johova, pored puta za Kostajnicu, u društvenom domu i njegovoj okolini, snimljen igrani film „Turneja“.

Ovdje je snimljen film "Turneja", a sada je deponija: Zapušten društveni dom u Johovi kod Kozarske Dubice (FOTO)
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Sada su postiđeni jer je ovo, nekada kultno mjesto, u kojem je živjela porodica poznatog glumca Tihomira Stanića a njegova majka radila u prodavnici u Johovi, sada ruina bez krova.

Lokalni stanovnici su ovo mjesto u centru sela, pored magistralnog puta, nekada glavno sastajalište stanovnika Johove i okolnih sela, pretvorili u deponiju smeća, starog namještaja, klaoničkog otpada, uginulih životinja.

Nesnošljiv smrad širi se odavde a bivši društveni dom, u kojem je nekada bila velika dvorana, samo se nazire ispod ostruge i šiblja.

Govorilo se u Kozarskoj Dubici, tokom snimanja „Turneje“ da će dom u Johovi dobiti novu namjenu, da će ovdje biti sastajalište glumaca, utemeljen filmski centar ali od svega su ostale samo puste želje, glumački snovi a stvarnost je nešto treće, jasno vidljivo na našim fotografijama.

Inače, „Turneju“ je režirao Goran Marković a uloge tumače Senad Bašić, Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić, Slavko Štimac, Vojislav Brajović, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Branimir Popović, Bogdan Diklić.

Radnja se odvija u 1993. godini, kada grupa beogradskih glumaca, vođenih potrebom za brzom zaradom kreće na turneju po ratom zahvaćenom području.

Lutaju od ratišta do ratišta i dolaze u dodir sa sve tri zaraćene strane.

Njihova naivnost dovodi ih u centar stravičnih događaja, ali ih istovremeno spasava iz nevjerovatnih i po život opasnih situacija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije