Politika

“Ovdje se pokušavaju provesti zapadnjačke ideje unitarističke države” Ambasador Rusije u UN opleo po Šmitu i Denisu Bećiroviću

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović nema odobrenje ostala dva člana predsjedništva za obraćanje pred Savjetom bezbjednosti i da se o tome nije raspravljalo u Predsjedništvu niti su raspravljali narodi u BiH.

Vasilij Nebenzja
FOTO: UNITED NATIONS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Nebenzja je zaključio da se stalno radi u suprotnosti ustavnog poretka BiH i da je Predsjedništvo BiH “najviša pozicija koja zahtjeva konsenzus za ključna pitanja”.

– Time se potkopava nadležnost Predsjedništva i interes entiteta, to je teško kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. To može samo dovesti do novog krvavog sukoba. Ovdje se pokušavaju provesti zapadnjačke ideje unutarističke države – rekao je ruski ambasador, prenosi N1.

Dodao je kako se rukovodstvo Republike Srpske optužuje za separatističko djelovanje, a da ih “čak neki smatraju genocidnim narodom”.

Banjaluka insistira na poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i pridržavanju Ustava BiH. Zato treba pažljivo pročitati izvještaj iz Banjaluke kako bi se shvatila kompletna slika – ocijenio je ambasador Ruske Federacije.

Pročitajte još

Nebenzja je žestoko napao Kristijana Šmita rekavši da on “stvara nepovjerenje među narodima i preduzima sve da se od BiH napravi kolonijalna zajednica”. Poručio je da Šmit ne treba sjediti u Savjetu bezbjednosti jer nema podršku konstitutivnih naroda.

– Najvažnije je da nema ni mandat Savjeta bezbjednosti. Zato ne bi trebao sjediti ovdje. On diskredituje rad ovog tijela. Šmit predstavlja sliku na jedan subjektivan način i nadam se da će Savjet ubrzo donijeti odluku da se zatvori OHR – rekao je ruski ambasador.

Osvrnuo se i na rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

– Govorimo i o rezoluciji koja je zaobišla Predsjedništvo. Sve ovo je u suprotnosti sa Ustavom BiH i teško kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovaj nacrt ne uživa povjerenje svih u BiH i to je potvrdila Željka Cvijanović što je dovelo do protesta na uklicama – rekao je ruski ambasador ocijenivši kako je “provokativni tekst rezolucije prijetnja Dejtonu”.

– Zašto su Nijemci advokati ovog nacrta, a oni su počinili genocid dva puta u prošlom vijeku – zaključio je Nebenzja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu