Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OVDJE SE RADI O MASAKRU” Vjerenica iskasapljenog novinara se obratila svijetu

Svijet
Autor:

Foto: Stephanie Lecocq/EPA

Turkinja Hatidže Džengiz (37) pozdravila se drugog oktobra 2018. s vjerenikom, saudijskim novinarom Džamalom Kašogijem (59), koji je toga dana u konzulatu te zemlje u Istanbulu namjeravao da podnese dokumenta za njihovo vjenčanje. U 13.14 h nadzorna kamera ga je snimila kako ulazi u zgradu.

Vjerenica je čekala deset sati da izađe iz zgrade, ali on se nije pojavio – ubila ga je grupa od 15 saudijskih komandosa.

Novinar je bio “žrtva ciljanog, planiranog pogubljenja, mimo suda, za koje je odgovorna država Saudijska Arabija”, navodi se u nedavno objelodanjenom izvještaju UN, u kome se ističe da postoje “pouzdani dokazi” da su prestolonasljednik Muhamed bin Salman (33) i drugi visoki pripadnici saudijske vlasti odgovorni za njegovu smrt.

Na marginama sjednice Savjeta za ljudska prava UN održane ove nedjelje Kašogijeva vjerenica Hatidže Džengiz izjavila je da svijet “poslije takvog zločina ne može naprosto da pređe na dnevni red”. Ona je zatražila da se nastavi istraga o politički motivisanom ubistvu, a prije svega pozovu na odgovornost organizatori na čelu saudijske vlade.

Saudijska Arabija je nakon nestanka kritičara režima prvo poricala umiješanost u slučaj, da bi potom optužila za ubistvo agente koji su djelovali u sopstvenoj režiji.

U izvještaju UN se navodi da istraga u Turskoj i Saudijskoj Arabiji ne odgovara “međunarodnim standardima” i da su Saudijci besprijekorno “forenzički očistili” mjesto zločina, te da postoji sumnja u ometanje istrage.

– Istraga sprovedena u Saudijskoj Arabiji nije legitimna – izjavila je Džengiz.

– Jedna zemlja je optužena za ubistvo. To je ogroman skandal – dodala je ona.

Dok je čekala ispred konzulata, u zgradi se, kako je rekla, dogodilo “užasno ubistvo, političko ubistvo”.

Činjenica da tijelo nikada nije nađeno dodatno je otežalo stvari.

– Budući da nisam mogla da vidim njegovo tijelo, stalno sam se nadala: “Šta ako ga negdje drže zatočenog?” rekla je Džengiz i dodala da se i danas pita: “Da li je možda još živ?”

– Ovdje ne govorimo o privatnoj stvari, govorimo o masakru, o atentatu i ubistvu sa predumišljajem koje ima posljedice u cijelom svijetu – rekla je ona.

Za agenciju DPA Kašogijeva vjerenica je rekla:

– Da bismo spriječili da se takve stvari događaju u budućnosti, počinioci moraju da budu kažnjeni. Ako se to ne desi, to bi još jednom dokazalo koliko je novac moćan.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO