Biznis

Ove godine očekuje se STAGNACIJA CIJENA: Inflacija u BiH u januaru 2 odsto

Inflacija na godišnjem nivou u BiH u januaru ove godine iznosila je 2 odsto, što se smatra prihvatljivim nivom rasta cijena osnovnih proizvoda i usluga.

prebiranje po novčaniku
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Najveći rast cijena, u odnosu na period od prije godinu dana, zabilježen je u odjeljenju ostalih dobara i usluga 8,2 odsto, restorana i hotela 6,6 odsto, te alkoholnih pića i duvana 4,8 odsto.

Prosječni rast cijena namještaja, uređaja i redovnog održavanja kuće bio je 4,3 odsto, dok su u oblasti rekreacije i kulture cijene više za 4,2 odsto. Zdravstvo je bilo skuplje za tri odsto, a hrana i bezalkoholni napici poskupili su za 2,9 odsto. Cijene odjeće i obuće su pale za 6,2 odsto, a prevoza za 3,3 odsto.

Na mjesečnom nivou, cijene su u januaru porasle za  0,2 odsto u odnosu na decembar, najviše po 0,8 odsto, u odjeljenjima hrane i bezalkoholnih pića i ostalih dobara i usluga. Pad cijena registrovan je u odjeljcima odjeće i obuće za tri odsto, stanovanja i režijskih izdataka za 0,3 odsto, te zdravstva i prevoza za po 0,2 odsto.

Pročitajte još

U 2024. godini očekuje se stagnacija cijena. Prema procjenama Centralne banke BiH, ukupna inflacije za prvi kvartal 2024. godine iznosiće 2,0%, a ukupna inflacija za 2023. godinu bila je 6,1 posto.

Evropska centralna  banka inflaciju od 2 posto smatra ciljanim nivoom rasta potrošačkih cijena, piše Indikator.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu