Magazin

Ove riječi se danas izgovaraju za SPASENJE DUŠE: Pravoslavni vjernici obilježavaju SVETOG ISIDORA HIOSKOG

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom mučeniku Isidoru Hioskom.

Žena se moli u crkvi
FOTO: FREEPIK

Isidor Hioski je hrišćanski svetac i mučenik. Za vrijeme carovanja Dekija ovaj Isidor je uzet sa ostrva Hiosa i silom odveden u vojsku.

On je odmalena bio hrišćanin i život je provodio u postu, molitvi i dobrim djelima. Pa kad se u vojsci prokazao kao hrišćanin, uzeo ga je vojvoda na odgovor i savjetovao mu da se odrekne Hrista i prinese žrtve idolima.

– Ako mi i ubiješ tijelo, nad dušom mojom nemaš vlasti. Ja imam istinitog i živog Boga Isusa Hrista, koji i sad u meni živi i po smrti mojoj biće sa mnom i ja sam u Njemu, i ostaću Njemu, i neću prestati da ispovedam Njegovo sveto ime dokle je duh u tijelu mome – rekao je tada Isidor.

Tada je vojvoda naredio da najprije biju Isidora volovskim žilama, a potom da mu odsjeku jezik.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je i bez jezika Isidor Duhom Božjim govorio i ispovijedao ime Hristovo, a da je vojvodu postigla kazna Božja, i da je on na jedanput zanijemio.

Nijmi vojvoda je dao najzad znak da posjeku Isidora. A Isidor se obradovao toj presudi pa hvaleći Boga, izašao na gubilište gdje mu je glava odsječena 251. godine. Njegov drug Amonije sahranio je tijelo njegovo, prenose Novosti.

Zbog sjećanja na muke svetog Isidora, ovaj dan provedite u tišini i molitvi.

Tropar (glas 4):

Mučenik Tvoj Gospode, Isidor, u stradanju svome je primio nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu