Politika

„Ovim odlukama gotovo se paralizuje BiH“ Dodik smatra da su odluke Ustavnog suda BiH nesprovodive

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da jučerašnje zasjedanje Ustavnog suda pokazuje svu propast BiH, da donošenje odluka kojima se ukida sve i svašta govori o tome koliko su izgubili kompas, te da je to što su uradili nesprovodivo i da se tako treba i posmatrati.

„Ovim odlukama gotovo se paralizuje BiH“ Dodik smatra da su odluke Ustavnog suda BiH nesprovodive
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je istakao da su oni kreatori neke nove BiH koja je u interesu samo jednog naroda, i očigledno će tu bitku izgubiti.

On je istaka da oni koji pokušavaju da rade na politici na kojoj stoji sila, izgubilu su svaki kriterijum pravnog postupanja.

-Obično se u percepciji očekuje da Ustavni sud bude pravno tijelo, a ono je već odavno postalo političko. Donošenje odluka kojima se ukida sve i svašta, govori o tome da su oni izgubili kompas i nisu u funkciji odbrane dejtonske BiH, odnosno ustavne BiH – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je svoj stav o Ustavnom sudu davno rekla i tako će se i ponašati.

-Činjenica da su prihvatili da rade i da krše vlastita pravila, u kome samo domaće sudije mogu da budu članovi, predsjednici i potpredsjednici Suda, juče je doživjela svoj kolaps i činjenicom da je njemački državljanin potpredsjednik Ustavnog suda – naveo je Dodik.

Kada se tome doda da je njemački državljanin i lažni visoki predstavnik, Dodik kaže da to onda govori o tome na koji način i šta ovdje Njemačka planira da radi.

-Mislim da su se zapetljali i da njihove odluke više nemaju snagu koju su imale. Svaka odluka koja ne može da bude sprovodiva nema smisla. Ovo što su oni uradili je potpuno nesprovodivo i treba da se na taj način posmatra. To je klasičan dokaz rušenja Dejtonskog sporazuma – napisao je Dodik na mreži X.

On je naveo da odavno nije donesena odluka međunarodnog faktora kao ova Ustavnog suda, kojom se ruši Dejtonski sporazum.

-Amerikanci pričaju iz usta (Majkla) Marfija, njihovog ambasadora, kako nijedan njihov državljanin nije rekao da treba uništiti Republiku Srpsku, a svaki dan to čine. Misle da su ljudi naivni i da ne vide šta se tu radi – naglasio je Dodik.

On je dodao da iza ovih odluka Ustavnog suda očigledno stoji volonterizam Marfija i drugih ambasadora, njemačkog i britanskog, u BiH.

Ovim odlukama gotovo se paralizuje BiH, ona se skida sa mape evropskog puta. One su prije svega antievropske odluke i nisu u skladu sa naporima Republike Srpske da se ide evropskim putem – zaključio je Dodik.

Pročitajte još

Ustavni sud BiH ocijenio je juče da “Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pitanja nepokretne državne imovine i da je regulisanje ovog pitanja “u isključivoj nadležnosti BiH”.

Takođe, privemeno je obustavio primjenu odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu Srpske na Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom, a donio odluku kojom je omogućeno produženje mandata sudije dok novoizabrani ne preuzme dužnost.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu