Svijet

"Ovo će biti odlučujuća bitka za nas" Putinov saradnik tvrdi da će se RAT ZAVRŠITI DO KRAJA 2024. godine

Visoki ruski general Apti Alaudinov, komandant čečenskih specijalnih snaga Ahmat koje se bore u Ukrajini i saveznik predsjednika Vladimira Putina, tvrdi da će rat u istočnoj evropskoj zemlji biti gotov do kraja godine.

"Ovo će biti odlučujuća bitka za nas" Putinov saradnik tvrdi da će se RAT ZAVRŠITI DO KRAJA 2024. godine
FOTO: SERGEY KOZLOV/EPA

Alaudinov, kojeg je Putin imenovao za zamjenika u Glavnoj direkciji za vojno-politički rad pri Ministarstvu odbrane, je tokom emitovanja programa na državnoj televiziji sa voditeljkom Olgom Skabejevom razgovarao o trenutnom stanju vojnih stvari i svojoj projekciji završetka rata koji traje već više od dve godine. Na snimku koji je u srijedu na “X” (Tviter) okačila novinarka Džulija Dejvis, osnivač Ruskog medija monitoringa, vidi se kako Skabejeva pita Alaudinova oko sporog napredovanja Rusije na Harkov, drugi najveći ukrajinski grad. Rusija je, naime, 10. maja pokrenula ofanzivu na sjeveroistočnu Harkovsku oblast. Alaudinov je tvrdio da su ruske snage “napravile veoma ozbiljan proboj” i da je “oslobođeno dosta teritorije”, prenio je Njuzvik. Dalje je tvrdio da je Ukrajina “premjestila gomilu snaga tamo, većinu svojih jedinica” u severnoistočni region koji je dugo bio žarište u ratu.

– Ovo će biti odlučujuća bitka za nas, u kojoj ćemo uništiti preostale snage i sredstva. Nakon toga, vjerujem, kako sam rekao i ranije, završićemo specijalnu vojnu operaciju ove godine – rekao je Alaudinov, dodajući da će “stati na kraj tome”.

Alaudinov je rekao da se “sve odvija kako treba” i da će “na kraju sve završiti konačnom odlučujućom bitkom, za koju vjerujem da će biti pobjedonosna za nas”.

Pročitajte još

Stručnjaci skeptični

Saradnik Evroazijskog centra Atlantskog saveta Edvar Verona izrazio je skepsu povodom ovakvih komentara Alaudinova.

– Ne vidim mogućnost da se rat završi ove godine. Ruski arsenal je iscrpljen, oslanjaju se uvelike na pešadijske napade – rekao je Verona “Njuzviku”, dodajući da “ne možete da se oslonite na ono što čujete u ruskim javnim medijima za bilo kakvu ozbiljnu analizu”.

On je rekao da su “Rusi zaista zauzeli zemlju” u Ukrajini, ali da su “pretrpjeli neproporcionalne žrtve”. Geopolitički analitičar Dorin Popesku rekao je nedavno “Juronjuzu” da će rat potrajati.

– Hajde da ne zamišljamo da će se ovaj konflikt okončati ove godine, ili 2025. ili 2026. Ovo je dugoročni sukob – rekao je Popesku.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu