Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OVO JE ISTORIJA” Hiljade vjernika u Nikšiću poslije molebana u prošetalo ulicama

Svijet
Autor:

Foto: Srna

Hiljade vjernika u Nikšiću večeras je poslije molebana u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog prošetalo u litiji gradskim ulicama, odakle je poručeno da su takvim otporom neustavnom Zakonu o slobodi vjeoispovijesti ušli u istoriju.

Vjernicima se na Trgu obratio protojerej Nikola Marojević, koji je istakao kako se drama sa ulica Crne Gore proširila na mnoge zemlje gdje žive pravoslavni hrišćani i da sada nadmašuje i same protagoniste.

– Ovo je istorija u punom smislu riječi. Oni, koji radeći svoj posao po trgovima i na ćoškovima, dronovima i baznim stanicama, popisujući nas u knjige raporta svojim nadređenima, u stvari nas upisuju u knjigu časti, poštenja i ljudskog dostojanstva – naglasio je Marojević.

Prema njegovim riječima, mnogo je veća svetinja koju vjernici brane od sile koja je ispred njih.

– Ovo nisu samo ulice, kao što nisu samo šetnje. Ovo su molitveni vapaji naroda ranjenog nepravdom i suštinskim poniženjem – rekao je Marojević i poručio da niko ne može uništiti duh slobode, koji se pronosi ulicama.

Litija je večeras prvi put prošla i Virpazarom, na obalama Skadarskog jezera. Okupilo se nekoliko stotina građana u znak protesta povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Na jezeru Krupac kod Nikšića sutra, na Bogojavljenje, u 13.00 časova biće organizovano plivanje za Bogojavljenski krst. Iz Eparhije budimljansko-nikšićke su naveli da se za plivanje prijavilo više od 200 ljudi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO