Biznis

Ovo je jedan od najopasnijih, ali i najplaćenijih poslova: Evo koje uslove morate ispunjavati da biste dobili to radno mjesto (VIDEO)

Na jednom poslu se za jedan radni dan dobije 130 hiljada dolara no, naravno, postoji caka. Riječ je o mijenjanju sijalice na ultra visokom tornju. Ta se sijalica mijenja samo dvaput godišnje, a osoba koja to radi za dva dana zaradi 260 hiljada dolara.

Čovjek obavlja jedan od najopasnijih poslova na svijetu
FOTO: SCIENCE8888/TIKTOK/SCREENSHOT

TikTokom se proširio snimak koji je snimio radnik koji je obavljao taj posao.

– Samo rijetki se usude obaviti ovaj posao. Ovo je jedan od najopasnijih i najplaćenijih poslova na svijetu. Ovo je poseban posao koji uključuje rad na velikoj visini, odnosno mijenjanje sijalice na tornju visine 600 metara. Visina je ekvivalentna zgradi od 200 spratova – kaže se u videu.

Četiri sata penjanja su potrebna do vrha tornja

Toranj je sagrađen od metala, ali što je veća visina, to je toranj uži. Nema zaštitnih mjera te se radnici oslanjaju na uže koje im je privezano za tijelo.

– Ovo je nije samo test vještina radnika, već i njegove psihičke i fizičke izdržljivosti – može se čuti u videu.

Potrebna su četiri sata da se radnik popne na vrh tornja, a zatim promijeni sijalicu koja se nalazi na vrlo tankom stubu. Ako vjetar jako puše, postoji mogućnost da se stub počne njihati.  

– Najveća brzina vjetra na vrhu tornja je gotovo 100 kilometara na sat. Ako ne zgrabite čvrsto stup, samo ćete pasti – objašnjeno je.

No ni silazak s tornja nije jednostavan – radnik treba ići na isti način i istim putem kako se i popeo.

Šta je potrebno da postanete osoba koja mijenja te sijalice?

Prvi uslov je očigledan – osoba se ne smije bojati visine. Ako ste tip osobe koja se boji popeti na krov svoje kuće ili vas je strah vožnji u zabavnim parkovima, definitivno niste osoba za ovaj posao. Takođe, morate biti fizički jaki jer se trebate četiri sata penjati do vrha, a zatim se i spuštati.

No, ako vam je 600 metara visok toranj ipak previše, mogu se naći i manji tornjevi na kojima možete mijenjati sijalice. Ali onda je i plata, naravno, manja, prenosi Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije