Politika

"Ovo je katastrofa" Protest Srba u Zvečanu i Štrpcu zbog ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji

Građani Zvečana i Štrpca okupili su se danas kako bi ukazali na sve težu situaciju sa podizanjem novca koja ne uspjevaju da podignu, zbog odluke Prištine da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji.

Srbi u Zvečanu
FOTO: RINGIER
Srbi u Zvečanu čekaju u redovima ispred banke zbog ukidanja dinara

Oko stotinjak građana Zvečana okupilo se ispred filijale Banke Poštanska odakle su pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje i obezbjedi normalan život Srbima na ovim prostorima, jer su zbog trenutne situacije od ukidanja dinara na rubu egzistencije.

Srbi u Zvečanu
FOTO: RINGIER
Srbi u Zvečanu čekaju u redovima ispred banke zbog ukidanja dinara

Građani neumorno čekaju i po nekoliko sati kako bi ušli u banku i podigli bar neki dio novca koji im je uplatila Republika Srbija.

Marko Radivojević ističe da nije siguran da li će svi stići da podignu novac, jer je danima ogromna gužva.

– Ovo je jedna katastrofa, ne znam u kojem pravcu ovo ide i dokle će se moći ovako, očekujemo da će se naći kompromis i da će zdrav razum pobijediti. Sve je krenulo od zabrane srpske robe, pa od lijekova, evo sada i dinara. Stvarno ne znam, vjerujem da će doći do nekog kompromisa i nadamo se najboljem – kaže Radivojević.

Na problem sa podizanjem zarađenog novca ukazano je i sa skupa u Štrpcu, gde su se danas okupili i korisnici programa “Moja prva plata”, prenosi TV Most.

Pročitajte još

Prema uredbi centralne banke u Prištini koja je 1. februara stupila na snagu, jedina valuta dozvoljena za gotovinska plaćanja na KiM je evro, što znači zabranu upotrebe dinara.

Priština je od 1. februara u nekoliko navrata spriječila dostavljanje dinara na KiM, zbog čega u pokrajini dinara nema, ili su isplate ograničene.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije