Politika

„OVO JE MARATON“ Stanić objašnjava kako izbjeći „cunami“ korona virusa

Da bi se izbjegle posljedice eventualnog “cunamija” potrebna je striktna primjena Zakona o zaštiti stanovnistva od zaraznih bolesti u kome su jasno definisane uloge i odgovornosti Vlade RS, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Instituta za javno zdravstvo RS, zdravstvenih ustanova svih nivoa, Inspekcijskih organa i svih drugih relevantnih subjekata,  istakao je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS, Slobodan Stanić

„OVO JE MARATON“ Stanić objašnjava kako izbjeći „cunami“ korona virusa
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija / Slobodan Stanić

Analizom epidemijske krive nakon prvog pika i pada oboljelih, odmah po liberalizaciji, a i neprovođenju mjera, krenuo je rast broja oboljelih, tako da idemo prema drugom piku koji bi mogao biti značajno veći od prvog – naglasio je Stanić.

Koordinacija institucija

On kaže da je vrlo bitna dobra koordinacija različitih  institucija koji treba da obezbijedi Vlada RS.

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite mora omogućiti fleksibilnost organizacije zdravstvenog sistema, veću mobilnost svih zdravstvenih radnika, povećati rezerve potrebne opreme, medicinskih sredstava , sanitarnih sredstava. Po hitnoj proceduri treba dograditi  i opremiti sprat na Infektivnoj klinici na UКC Banjaluka, sagledati ostale kapacitete Infektivnih obeljenja i po potrebi ih proširiti i opremiti – naglasio je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

Stanić kaže da je potrebno izvršiti jačanje laboratorijskih dijagnostičkih kapaciteta za virusologiju uz podizanje nivoa biosigurnosti te hitno formirati nedostajuće regionalne zavode Instituta za jevno zdravstvo RS u Bijeljini prvenstveno, ali i u Prijedoru i Gradišci koji bi uz jačanje regionalnih zavoda u Trebinju, Foci, Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Doboju preuzeli punu odgovornost za javno zdravlje.

Transformacija

– Higijensko epidemiološke službe (HES) koje funkcionišu pri Domovima zdravlja hitno treba transformisati u centre za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) koji bi uz kadrovsko i materijalno jačanje provodili mjere na promociji zdravlja, prevenciji i kontroli bolesti u saradnji sa regionalnim zavodima, a prema preporukama Instituta za javno zdravstvo – preporučuje Stanić.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

On kaže da provođenje svih ovih mjera, narocito zagovaranja i promotivno preventivnog rada, presudna je uloga svih medija čiji je dosadašnji doprinos bio nemjerljiv, ali se i mora nastaviti.

– Veliki posao je urađen, ali od presudne je važnosti da u ovom poslu ne pokleknemo duhom, jer ovo nije trka na sto metara, već maraton – zaključuje Stanić.