Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OVO JE NAŠE, ISTJERAĆEMO VAS” Albanci prijetili monahinjama u manastiru na Skadarskom jezeru

Politika
Autor:

Foto: Tanjug

Monahinje iz manastira Beška na Skadarskom jezeru potvrdile su da im je prije par dana prijetila grupa Albanaca, koji su navodno došli da obiđu ovu svetinju.

– Govorili su nam da manastir nije naš, kao što nije naše ni Kosovo i prijetili da će nas otjerati odavde – rekla je Tanjugu u telefonskom razgovoru monahinja Varvara.

Kaže u srijedu u manastirski kompleks ušlo je deset muškaraca, nekoliko žena i djece koji su nakon pozdrava tražili da snimaju kompleks profesionalnom kamerom.

Kada im je rečeno da je za to potreban blagoslov mitropolije, Varvara priča da im je uzvraćeno smijehom i porukama da kompleks nije u vlasništvu manastira, a jedan od njih koji se predstavio kao novinar pitao ih je čiji je manastir.

Na odgovor monahinja “Srpske pravoslavne crkve” uzvratio je ironično: “Zar to nije bio katolički manastir?”

Tražili su da vide i jednu stariju monahinju za koju su tvrdili da je Albanka, prepričava ovaj nemili dogadjaj Varvara, i objašnjava da je riječ o starijoj monahinji koja govori albanski jezik i koja je živjela ranije u Vrakaji u Albaniji, ali da je ona srpskog porijekla.

Kako kaže Varvara, mislila je da će se tenzije smiriti nakon što je došla ta monahinja i počela razgovor sa njima na albanskom, međutim, u jednom trenutku je čula kako Albanci viču i snimaju mobilnim telefonom.

– Mi ćemo vas odavde istjerati, ovo je naše, kao što je naše i Kosovo – uzvikivali su Albanci – priča Varvara.

– Govorili su nam i da daju i velike pare kako bi nas istjerali iz manastira i tvrdili da je to Džamijski vakuf i da je to njihovo.

Kada su odlazili, navodi Varvara, zaprijetili su im da će se oni ponovo vidjeti, pa da monahinje strahuju da će biti napadnute van manastira.

Slučaj je prijavljen policiji, monahinje su dale izjavu, ali još nisu otkriveni Albanci koji su im prijetili, a Varvara podsjeća i da je prošle godine dvojica Albanaca napalo bageristu, koji je radio na imanju manastira i prijetili da je njihov.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO