Biznis

Ovo je posljednjih 10 decimala: Otkrivena nova vrijednost broja "Pi"

Švajcarski Univerzitet primenjenih nauka u Graubidenu postavio je novi svjetski rekord računanja broja Pi i došao do 62,8 triliona decimala.

Ovo je posljednjih 10 decimala: Otkrivena nova vrijednost broja "Pi"
FOTO: CVIJA VASIC/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kako bi došao do ovog rezultata, univerzitet je koristio vještačku inteligenciju koja je radila neprekidno 108 dana i devet sati.

Istraživački tim je rekao da je računarski sistem brojao 3,5 puta brže od vještačke inteligencije koja je postavila prethodni rekord 2020. godine, kada se stiglo do 50 triliona decimala broja Pi. To je približno dva puta brže od Gugla, koji je postavio rekord 2019. godine – dodaje se u saopštenju.

Istraživači kažu da će otkriti čitav rezultat nakon što ga Ginisova knjiga rekorda odobri, a podijelili su sa javnošću da su posljednje cifre broja Pi do kog su došli: “7817924264”, prenosi euronews.rs.

Pi je broj koji se koristi u računanju prečnika kruga, prenosi Blic.

Nemoguće je znati njegovu tačnu vrijednost jer je broj decimalnih mjesta beskonačan, ali se znanje o ovom neobičnom broju stalno ažurira zahvaljujući razvoju tehnologije.

Dok neki entuzijasti pokušavaju da zapamte stotine ili hiljade cifara broja Pi, većina ljudi ima tendenciju da računa koristeći vrijednost tog broja kao: 3,1415927.

Prihvati notifikacije