Društvo

Ovo je priča budućih studenata Medicinskog fakulteta "Želim da završim fakultet u svojoj zemlji, a da poslije odem ‘preko’"

Odlikaši, vukovci, najbolji đaci koje Srbija ima, u nepreglednim redovima u srijedu, juče i danas će stajati u redu za upis na Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Ovo je priča budućih studenata Medicinskog fakulteta "Želim da završim fakultet u svojoj zemlji, a da poslije odem ‘preko’"
FOTO: ANA PAUNKOVIĆ/RINGIER

Kako kažu, svi žele da poslije osnovnih studija odu u inostranstvo, ali na specijalizaciju i stručno usavršavanje, a ako im država omogući uslove i platu vrijednu znanja koje će imati, onda bi se ipak vratili, jer su ovaj prestižni fakultet i upisali sa željom da liječe svoje najbliže i da brinu o građanima ove zemlje.

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, jedna je od najpopularnijih visokoškolskih ustanova, gdje prijemni iz godine u godinu polažu mahom učenici koji iz srednjih škola nose maksimalan broj bodova.

Sa nekima od njih Nova.rs razgovarala tokom prvog dana upisa.

– Medicina je bila moj prvi izbor i volio bih da se bavim kardiologijom jednog dana. Išao sam na takmičenja iz biologije, to mi je bio jedan od omiljenih predmeta, koji me je i privukao medicini. Nakon što završim osnovne studije ne mogu da tvrdim da ću ostati u Srbiji, jedino ako ovdje tada bude boljih uslova za rad nego što su sad, i ako plate budu dostojne ove branše. U tom slučaju bih ostao – priča za Uroš Madžarac iz Obrenovca, koji je gimnaziju završio kao vukovac.

Da odu, ali i da se vrate

Većina budućih brucoša sebe već vidi na specijalizaciji u inostranstvu.

Pročitajte još

– Želim da završim medicinu u svojoj zemlji, ali da poslije odem ‘preko’ na specijalizaciju, na usavršavanje. Volio bih da specijaliziram kardiohirurgiju, ali vidjećemo da li će i biti tako. Ako odem u inostranstvo, u Srbiju bih se vratio ako ovdje tada budu normalni uslovi za rad – kaže Mateja Aleksić iz Beograda, koji je fakultet na budžetu upisao, nakon što je gimnaziju završio sa odličnim uspjehom.

Planovi i želje njegovih kolega i koleginica su slični.

Otišla bih privremeno na edukaciju u inostranstvo kad završim osnovne studije. Upisala sam ovaj fakultet da bih bila korisna ovom društvu, da ne budem parazit. Zato se nadam da ću ovdje i raditi. Bilo je i tehničkih fakulteta na koje sam mogla da odem, ali medicina je ipak nešto drugo. Voljela bih da specijaliziram ginekologiju ili sudsku medicinu, ali do kraja šeste godine se možda rodi neka nova želja – kaže Ana Stefanović, odlikašica iz Beograda.

Medicinu u Beogradu masovno upisuju brucoši iz regiona, koji nerijetko ostaju da rade u Srbiji.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu