Društvo

Ovo je vjerovanje na današnji dan: Crkva i njeni vjernici obilježavaju SVETOG PROROKA AGEJA

Pravoslavni hrišćani proslavljaju proroka Ageja 16. decembra po julijanskom kalendaru, odnosno 29. decembra po gregorijanskom kalendaru

Crkva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Prorok Agej bio je jedan od dvanaest proroka i autor Knjige o Ageju. NJegovo ime znači „moj praznik“. On je bio prvi od tri proroka, pored Zaharije, njegovog savremenika, i Malahije, koji je živio oko stotinu godina kasnije.

Rođen u Vavilonu za vrijeme robovanja Izrailjeva. Iz plemena Levijeva. Prorokovao na 470. godina prije Hrista. Posjetio Jerusalim kao mladić. Podsticao Zorovavelja i Isusa sveštenika, da obnove hram Gospodnji u Jerusalimu proričući tome hramu veću slavu nego bivšem hramu Solomonovu. „Slava će doma ovoga posljednjeg biti veća nego onoga prvoga, veli Gospod nad vojskama“ (Agej 2:9. Jer će se u tome novom hramu javiti Gospod Spasitelj. Doživio je da vidi jedan dio obnove hrama sazidan od Zorovavelja.

U Agejaevim govorima postoje tragovi propadanja hebrejskog jezika, započetog u vrijeme Jevreja u vavilonskom carstvu. U njegovom razgovoru sa sveštenicima (III, 12—13), koje ispituje u pravnoj praksi, mogu se vidjeti čak i prvi znaci metode poučavanja koji su procvjetali kasnije, tokom sastavljanja Mišna. Agej je bio savremenik proroka Zaharija.

Informacije o životu i djelu proroka Ageja, jedine osobe ovog imena drugo nije poznato iz Biblije, osim onih koje navodi knjiga njegovog imena potvrđena svedočenjem Knjige Jezdrine.

Ni u drevnoj hrišćanskoj crkvi nije se sačuvao i nije se razvio stabilan pogled na ličnost proroka Agaja. Prema pseudo Epifaniju, Doroteju i Isihiji, poznato je da je Agaj u ranoj mladosti došao iz Vavilona u Judeju, prorekao o povratku naroda iz ropstva, djelimično vidio obnovu hrama i bio prvi da tamo peva „Aliluja“; umro u Jerusalimu i sahranjen tamo, u blizini grobnica sveštenika, piše Magazin Novosti.

Vjeruje se da će pomoći svima onima koji su u nevolji, a koji mu se istinski pomole sljedećim riječima:

“Proroka Tvoga Ageja, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu