Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OVO NIJE ATAK NA SLOBODU LJUDI” Dodik pojasnio šta znači vanredno stanje

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Od početka je bilo zahtjeva za proglašenje vanrednog stanja, jer moramo brzo donositi odluke. Vanredno stanje nije ništa, nego da budemo efikasniji i brži, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodaje da će, prije svega, morati biti pooštrena kaznena politika.

– Da bismo nekome prolongiranje plaćanje obaveza, moramo da promijenimo zakon. Vanredno stanje nije nikakav atak na slobodu ljudi – kaže Dodik za RTRS.

Ističe da će se kroz vanredno stanje regulisati i transport.

– Obezbijedili smo dovoljno robe široke potrošnje, ali ne znamo šta će biti dalje. Moramo maksimalno spriječiti socijalni kontakt, kako bismo spriječili širenje zaraze. Na sreću, kod nas još nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, ali ne znamo kako će biti dalje – ističe Dodik.

On je pojasnio da će vanredno stanje omogućiti otvaranje nekih prodavnica, poput bijele tehnike, rezervih dijelova i slično.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija


– Ide se na bržu regulaciju. Uvjeravam sve ljude da je osnovna namjera vanrednog stanja da se dodatno zaštitimo – poručuje Dodik. On
naglašava da je ranije bilo inicijativa da se uvede vanredno stanje.

– Niko to opoziciji ne bi osporio. Naglasio bih da nijeda ekonomija nije izolovana i da nije sama sebi dovoljna. Prije 15 dana u Vladi RS je obustavljena svaka procedura nabavki. Sva sredstva će biti mobilisana za fond za pomoć privredi. Ovo jeste ozbiljna situacija, ali nema mjesta panici – ističe Dodik.

Dodaje da postoji šansa da se 16. dan pokupi virus.

– Ulazimo u epicentar krize i moramo biti oprezni maksimalno  – poručuje Dodik.

Moguć je i pad domaće proizvodnje za pet odsto, naglasio je on.

– To znači da ćemo sigurno ući u recesiju. Moramo kao ekonomsku mjeru zadržati plate u javnom sektoru, jer one generišu punjenje fondova – kaže Dodik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO