Politika

"OVO NIJE PRESUDA SRPSKOM NARODU, VEĆ KARADŽIĆU" Haški tužilac Serž Bramerc o doživotnom zatvoru prvom predsjedniku RS

Današnja presuda prvom predsjedniku SDS i Republike Srpske Radovanu Karadžiću nije presuda srpskom narodu, već isključivo njemu. Izjavio je ovo nakon izricanja presude, haški tužilac Serž Bramerc.

"OVO NIJE PRESUDA SRPSKOM NARODU, VEĆ KARADŽIĆU" Haški tužilac Serž Bramerc o doživotnom zatvoru prvom predsjedniku RS
FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ/TANJUG

On je istakao da će protivnici suda u Hagu tvrditi da je današnja presuda ustvari presuda o krivici srpskog naroda, što nije tačno.

To snažno odbijam. Karadžićeva krivica je njegova lično, a ne krivica njegove zajednice – istakao je Bramerc.

On je dodao da je Haško tužilaštvo zadovoljno današnjom presudom Karadžiću, koja je u najbitnijim aspektima potvrdila raniju osuđujuću presudu po deset tačaka za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Bramerc ističe da je Haški sud osudio Karadžića na kaznu doživotnog zatvora za njegove zločine, čime je poslao značajnu poruku da pravda može nadvladati zlo.

– Neki će reći da je Karadžić heroj i da je branio svoj narod. Ovo suđenje je dokazalo suprotno. Karadžić će u istoriji ostati upisan kao ratni zločinac koji je odgovoran za užasnu ljudsku patnju. Odgovorni zvaničnici bi stoga trebalo da promovišu prihvatanje činjenica koje su utvrđene na ovom suđenju kao osnove za pomirenje. Poricanje zločina i veličanje ratnih zločinaca ne bi trebalo biti tolerisano – naveo je Bramerc. On je pozvao na poštovanje i odavanje priznanja svim žrtvama, kako za ono što su proživjeli, tako i za njihovu hrabrost u borbi za pozivanje na odgovornost.

Bramerc kaže da je neosporno da žrtve iz svih zajednica još uvijek čekaju na pravdu koja im pripada. On je apelovao na Ujedinjene nacije i njene države članice da nastave da pružaju podršku nacionalnim tužiocima u bivšoj Jugoslaviji koji se bore za više pravde za više žrtava.