Magazin

Ovo su najinteligentnije rase pasa: Poslušni su i odani svom vlasniku

Izreka kaže da je pas najbolji čovjekov prijatelj i čovjek će voljeti svog ljubimca ma koliko on on trikova znao ili bio poslušan, ali postoje neke rase koje se ističu svojom inteligencijom.

Pas, njemački ovčar
FOTO: IGOR KOVALENKO/EPA

Stepen inteligencije rasa odnosi se na instinkte, poslušnosti i sposobnosti prilagođavanja. Ako je pas socijalno i emotivno zavistan od ljudi, mnogo lakše ga je trenirati, tvrde stručnjaci.

Jedna od takvih rasa je border kollie. Ovi psi su pravi čuvari. Novu komandu mogu naučiti za manje od pet ponavljanja. Zaigrani i neodoljivi, ovi psi nalaze se u samom vrhu najinteligentnijih pasa.

Pudlice su i dalje u samom vrhu popularnosti. Jedna od njihovih dobrih strana su i hipoalergena svojstva. Takođe, krasi ih i visoka radna inteligencija.

FOTO: __MOHU_C/INSTAGRAM/SCREENSHOT
FOTO: __MOHU_C/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Pročitajte još

Njemačke ovčare, osim kao jedne od najboljih čuvara, ljudi koriste i u vojnim i policijskim službama. Najviše ih krasi poslušnost.

Lista najinteligentnijih pasa sigurno ne bi bila potpuna bez zlatnog retrivera.

Zlatni retriver, novorođenče
FOTO: BEAUNOSEBONES/TIKTOK/SCREENSHOT

Vrlo je vezan za svoje vlasnike, zaigran i poslušan. Zlatni retriver jedna je od najomiljenijih rasa, između ostalog, i zbog visoke inteligencije.

Doberman je, iako mnogima na prvu ne izgleda tako, i te kako ljupka i mila rasa. Odličan je čuvar zahvaljujući svojoj odanosti i inteligenciji. Takođe, jako je dobar u druženju s djecom i učenju trikova, prenosi Index.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije