Politika

SRBI BEZ DIPLOMATIJE Ko dolazi, a ko ostaje u Savjetu ministara BiH

Novi Savjet ministara BiH mogao bi da bude formiran već do prve polovine januara 2023. godine, a već se znaju i imena pojedinih političara koji će zauzeti ministarska mjesta.

SRBI BEZ DIPLOMATIJE Ko dolazi, a ko ostaje u Savjetu ministara BiH
FOTO: SAVJET MINISTARA BIH

Predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović je još ranije najavio da će za mandatara Savjeta ministara predložiti Borjanu Krišto, s obzirom na to da, prema rotaciji, to mjesto pripada predstavniku hrvatskog naroda.

Čovićev prijedlog za sada podržavaju i SNSD, a i predstavnici “osmorke”, koji će činiti budući saziv Savjeta ministara BiH.

Kako saznaje Srpskainfo, sadašnji predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija ostaje i u novom sazivu, ali u ulozi ministra finansija BiH.

S obzirom na to da je u fotelji ministra finansija BiH do sada bio Vjekoslav Bevanda iz HDZ, to znači da će ova stranka i SNSD u novim sazivu Savjeta ministara samo rotirati fotelje.

Pročitajte još

Izvor Srpskainfo otkriva da u Savjet ministara BiH ulazi i lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković, koji će najvjerovatnije da zasjedne u fotelju ministra inostranih poslova BiH, a u kojoj se sada nalazi Bisera Turković iz SDA.

To znači da se predsjednik SNSD, Milorad Dodik, ipak, odrekao te fotelje, iako je u više navrata proteklih mjeseci tvrdio da će “Srbin biti na čelu diplomatije, odnosno Ministarstva inostranih poslova BiH”.

Inače, za četvrtak je zakazana konstitutivna sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH. Na predloženom dnevnom redu je konstituisanje Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara – izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije