Svijet

OZBILJNA CIFRA Za milione cara mode bori se sedam osoba, ali mačka ima NAJVEĆE ŠANSE

Karl Oto Lagerfeld je bio njemački modni dizajner, kreativni direktor “Šanela”, umjetnik i fotograf, koji je ceo životni vijek boravio u Parizu. Rođen je 10.septembra 1933., a preminuo 19. februara 2019. godine u 85. godini života.

OZBILJNA CIFRA Za milione cara mode bori se sedam osoba, ali mačka ima NAJVEĆE ŠANSE
FOTO: SHUTTERSTOCK

Slavni dizajner je umro prije nešto više od godinu dana od raka gušterače, a iza sebe je ostavio nasljedstvo dostojno titule “cara mode” koju je nosio dugo i uspješno, uz silnu dozu ekscentričnosti, drskosti i sposobnosti da u svakome izazove različita osjećanja.

S jedne strane bio je to osjećaj divljenja zbog kreativnosti i vizionarstva, s druge neka vrsta gađenja zbog njegovih neprijatnih, otrovnih izjava i egoizma. Lagerfelda je 36 godina vodio “Šanel”, ali i crtao, fotografisao, određivao trendove u svemu. Suze za njim se još nisu osušile kada je počelo da se raspravlja o tome ko će naslijediti njegovo bogatstvo koje se po različitim izvorima procjenjuje na između 200 i 300 miliona evra.

Na kraju se mogući popis nasljednika, prema testamentu koji je bio čuvan u Monaku, sveo na dvije žene, pet muškaraca i jednu mačku, Čupet (Slatkicu), koja je posljednjih godina života bila veliki i bitan dio dizajnerovog života. Neodoljiva maca je u središtu pravne bitke koja bi mogla potrajati godinama. Čovjek koji bi zbrku oko veličine Lagerfeldovog bogatstva mogao riješiti jeste 87-godišnji dizajnerov računovođa Lucijen Frajdlender koji je nestao iz javnosti i koji zna koliki se iznos tačno krio na Lagerfeldovom računu.

Nasljednici se natežu oko toga koga je Lagerfeld više volio i koliko će novca ko dobiti, a prijeti se i sudskim tužbama u slučaju da neko od njih ne bude zadovoljan podelom.

U testamentu se nalazi i Sebastijen Džondo, bivši bokser koji je postao model i koji je pune dvije decenije bio uz Lagerfelda. Bio mu je i tjelohranitelj i vozač, a kažu i da je sjedio uz samrtnu postelju dizajnera držeći ga za ruku do posljednjeg trenutka života. Drugi Francuz Baptista Điabikoni od 2008. godine bio je jedan od omiljenih Lagerfeldovih modela i za sebe govori da je Karlu bio “poput sina”. Francuski mediji su pisali o tome da se Džondo i Điabikoni zbog te tvrdnje žestoko svađaju.

Na listi je i Britanac Džejk Dejvis, još jedna dizajnerova muška muza i zaštitno lice niza njegovih kampanja i revija. Kerolin Lebar i Fransua Kasot takođe čekaju svoj dio novca. Lebar je za njega radila više od 30 godina, vodila mu je PR i komunikacije, a posliednjih godina deo njenog posla bio je i starateljstvo nad mačkom.

Fransua Kasot je bila njegova domaćica, a kasnije i mačja dadilja. Brinula se za mačkine profile na društvenim mrežama, kao i za zadovoljenje svih njenih potreba, od zdravstvene nege do gurmanskih obroka. Mačka Čupet trenutno živi s njom. Bred Kronig, model kog je Lagerfeld upoznao tokom snimanja reklame za “Abercrombie & Fitch” i njegov sin Hadson Kronig, kojem je Lagerfeld bio kum, zatvaraju popis nasljednika.

Kronig je godinama bio najdraži Lagerfeldov model, sarađivali su na mnogo projekata, a njegov sin Hadson imao je dve godine kada ga je kum Karl prvi put angažovao za Šanelovu modnu reviju. Dječaka je zvao “moji mali princ”. Inače, mačka Čupet na Instagramu ima 265.000 pratilaca. Dizajner je često govorio da će sve što ima ostaviti svojoj mački, s kojom bi se kako je rekao, oženio kada bi to bilo pravno moguće. Po francuskom zakonu Čupet ne može da bude nasljednica jer nije čovjek. Nasljednik može biti pravno ili fizičko lice, piše Telegraf.