Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OZBILJNA PRIJETNJA PRIŠTINI “Umiješani u korupciju i kriminal neće moći da dobiju vizu za SAD”

Svijet
Autor:

Foto: D. Milenković/RAS Srbija

Američka Ambasada u Prištini upozorila je danas predstavnike prištinskih institucija i građane da osobe umiješane u velike korupcijske radnje neće ubuduće moći da dobiju vizu za putovanje u SAD.

U saopštenju dostavljenom medijima, Ambasada ukazuje da građani i predstavnici institucija u Prištini zaslužuju pravosudni sistem koji je sposoban da kazni pojedince koji su odgovorni za umiješanost u koruptivne radnje: “U tom smislu, američka Ambasada poduzima korake kako bi osigurala da pojedinci uključeni u velike slučajeve korupcije ne dobiju vize za putovanje u Sjedinjene Države zbog posla ili turizma”. Navodi se takođe da su zaposleni na konzularnim poslovima obavezni da ispitaju činjenice o svakom zahtjevu za izdavanje vize i da utvrde podobnost osobe u skladu sa zakonima SAD.

Po potrebi, dodaje se, Ambasada će stalno pratiti i odmjeravati optužbe i svjedočenja o korupciji i organizovanom kriminalu tokom donošenja odluke o izdavanju viza kako bi oneogućili one koji su povezani sa tim aktivnostima da dobiju vizu za putovanje.

– Nastavićemo javno da izražavamo našu zabrinutost još niko nije odgovarao, uključujući i kosovske zvaničnike, zbog korupcije i organizovanog kriminala koji su jasno prisutni u Pronto slučajevima, italijanskoj vizi, Zatvoru Dubrava, rušenju zemljišta i Apek, kao i u drugim sličnim slučajevima – poruka je u saopštenju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO