Društvo

OŽIVJELO MEĐUGORJE Dolazi više od 10.000 stranaca na obilježavanje 40. godišnjice Gospinih ukazanja

Povratkom stranih turista u Međugorju je oživio turizam uoči četrdesete godišnjice Gospinih ukazanja, koja se obilježava 25. juna u ovom hercegovačkom gradiću, a svoj dolazak već je potvrdilo više od 10.000 stranih gostiju.

OŽIVJELO MEĐUGORJE Dolazi više od 10.000 stranaca na obilježavanje 40. godišnjice Gospinih ukazanja
FOTO: MEDJUGORJE 4 WORLD/YOUTUBE/SCREENSHOT

Voditelj Turističke zajednice Međugorje Željko Vasilj za Klix kaže da hodočasnici iz raznih krajeva svijeta pristižu danima u Međugoje na devetnicu uoči 40. jubileja, čime se bilježe i prvi masovni dolasci stranih gostiju nakon pojave virusa korona.

– Trenutno je u Međugorju više od dvije hiljade stranih gostiju, a rezervacije za obilježavanje godišnjice Gospinih ukazanja potvrdilo je više od 10.000 stranih gostiju iz raznih krajeva svijeta – kaže Vasilj za Klix.

Ističe da već stižu gosti iz SAD-a, a na putu su i hodočasnici iz Brazila, ali će prema njegovim riječima ove godine najviše gostiju doći iz istočnih zemalja.

– Iz Poljske je već stiglo oko 1.500 gostiju i dolazak najavilo dva puta toliko, a rezervacije su potvrdili i gosti iz Češke, Mađarske i Rumunije, tako da će njih biti pedeset odsto od ukupnog broja stranih gostiju. Ostalo su gosti zapadnih zemalja, među kojima su Njemačka, Austrija, Francuska, Španija, ali i Amerika. Doći će i nešto Iraca, a Italijana, koji su naši glavni gosti oduvijek, bit će najmanje zbog njihovih karantina – objasnio je Vasilj.

Pročitajte još

Talas gostiju iz Italije, kako kaže, očekuje se nakon velikog jubileja, s obzirom na to da je Italija za 1. juli najavila ublažavanje mjera.

– Da nisu ovakve okolnosti, ovdje bi sigurno bilo stotine hiljada ljudi na godišnjici, ali u ovakvim okolnostima biće i ovo veliko. Mi smo optimistični, a prvi ozbiljni dolasci gostiju će nam biti svojevrsni test da vidimo kako će sve funkcionisati. Onda ćemo pratiti šta će se dešavati nakon godišnjice i kako će se stvari odvijati – kazao je Vasilj zadovoljan povratkom stranih turista nakon više od godinu i po.

Pored 10 hiljada stranih gostiju, na 40. jubileju u Međugorju prema njegovim riječima se očekuje dva-tri puta više domaćih gostiju te nekoliko stotina sveštenika iz 30-ak zemalja svijeta.

Prihvati notifikacije