Biznis

PAD POTRAŽNJE Vakcinacija u Velikoj Britaniji oborila dolar

Američki dolar je u srijedu pao na kursnim listama u Aziji kao znak napretka u prevladavanju pandemije Covid-19 te umanjio potražnju za najsigurnijom valutom.

PAD POTRAŽNJE Vakcinacija u Velikoj Britaniji oborila dolar
FOTO: KIMIMASA MAYAMA /EPA

 Dok je funta bila na “iglama” uoči sastanka rukovodilaca kako bi pokušali spasiti Bregzit trgovinski ugovor.

Kako prenosi Reuters, američka valuta je opala u odnosu na većinu svojih glavnih konkurenata kad je Velika Britanija započela s vakcinisanjem stanovnika, a SAD se približila većem fiskalnom poticaju.

Skliznuo je za oko 0,4 posto u odnosu na australski dolar, te je dostigao najniži nivo od u odnosu na kineski juan u ovoj godini.

Funta je izjednačila nedavne najniže vrijednosti prije sastanka u srijedu između britanskog premijera Borisa Džonsona i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lejen u Briselu, koja se smatra posljednjim bacanjem kockica za trgovinski sporazum o Bregzitu.

– Očekujemo da će se slabost dolara i pozitivnost rizika nastaviti i naredne godine – rekao je Kreg Čen, šef globalne devizne strategije u Nomuri.

Predviđa da će evro do kraja sljedeće godine dostići 1,28 dolara, a juan 6,2500 za dolar, prenosi Kliks.

Velika Britanija suočava se sa haotičnim rascjepom s Evropskom unijom ako do kraja godine ne bude postignut nikakav trgovinski sporazum jer bi tranzicijski aranžmani o Bregzitu bez mjera za zaštitu, koštali zemlju oko jednu milijardu dolara godišnje po osnovi carina i kvota.

U međuvremenu, Velika Britanija je započela prvo masovno vakcinisanje protiv korona virusa u utorak, istog dana kada se izabrani predsjednik Dž Bajden obavezao da će vakcinisati 100 miliona Amerikanaca nakon stupanja na dužnost. Oba poteza dala su dodatno povjerenje tržišta.

Investitori također prate pregovore oko američke pomoći za korona virus, a Trampova administracija predložila je u utorak paket od 916 milijardi dolara nakon što su kongresne demokrate odbile plan.

Prihvati notifikacije