Gradovi

Pad vodostaja rijeka u Unsko-sanskom kantonu: Kiša ne pada, ali građani i dalje u strahu

Jutros iz Unsko-sanskog kantona stižu malo pozitivnije vijesti u odnosu na juče, a razlog je opadanje vodostaja svih rijeka.

Bosanska Krupa poplava
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kako je potvrđeno, svi vodostaji su u opadanju ili stagniraju.

U opadanju je pritoka Unac u Drvaru, rijeka Una stagnira u Martin Brodu, a od Kulen Vakufa, Kostela do Bosanske Krupe je u opadanju.

Takođe, rijeka Sana u Ključu i Sanskom Mostu bilježi pad vodostaja.

Ono što takođe raduje sve stanovnike poplavljenih područje jeste da kiša jutros ne pada, ali ni da tokom noći nije bilo obilnijih padavina.

Pročitajte još

Detaljniji izvještaj o stanju u cijelom Unsko-sanskom kantonu očekuje se oko 9 časova.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bihać – Srbljani (u Kostelima). Na magistralnom putu Bihać – Kamenica mogu saobraćati putnička vozila, dok je za teretna vozila saobraćaj i dalje obustavljen.

I na ostalim putevima u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni, te ponegdje u centralnim krajevima, saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona i klizišta.

Bosanska Krupa poplava
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Iako se juče u medijima pojavila informacija da su poplave odnijele i jedan ljudski život, potvrđeno je da osoba nije upala u vodu uslijed poplava već da se radi o psihički nestabilnoj osobi i da je sa područja Bužima. Nažalost, tijelo ženske osobe i dalje nije pronađeno, iako je primjećeno da pluta. Po dojavi odmah je aktivirana Služba za spašavanje nad vodom i pod vodom, međutim ništa nisu uspjeli pronaći, piše Klix.

Danas će ovaj dio BiH posjetiti i federalni premijer Nermin Nikšić. Nakon što je Vlada FBiH juče interventno izdvojila pola miliona KM za područja pogođena poplavama, Nikšić će danas biti u Bihaću, Ključu, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi.

Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite, na 21. sjednici održanoj 17.05.2023. godine, radi zaštite i spasavanja ljudi od poplava koje su zadesile područje Unsko-sanskog kantona, Vlada Kantona donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Unsko-sanskog kantona za gradove Bosansku Krupu, Bihać, Cazin, opštine Sanski Most i Velika Kladuša.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije