Svijet

Pala odluka: Njemački mediji tvrde da Ursula Fon der Lajen OSTAJE NA ČELU EU, a Kaja Kalas mijenja Borelja

Neposredno prije ključnog samita EU, šefovi država i vlada saglasili su se danas da nominuju Ursulu fon der Lajen za drugi mandat na mjestu predsjednice Evropske komisije, a složili su se i oko kadrovskih rješenja za još dvije vodeće pozicije, prenose nemački mediji pozivajući se na svoja saznanja.

Ursula fon der Lajen
FOTO: VASSIL DONEV/EPA

Ovu odluku još treba da potvrde lideri EU, kao i Evropski parlament.

Ako se EP složi sa prijedlozima 27 šefova država i vlada, Ursula Fon der Lajen će biti predsjednica EK još pet godina, bivši šef portugalske vlade Antonio Kosta biće predsjednik Savjeta, premijerka Estonije Kaja Kalas postaće nova visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, funkcija koju je dosad obavljao Đuzep Borelj, potvrđeno je za BILD iz krugova bliskih pregovorima.

Pročitajte još

Dogovor su postigli pregovarači Evropske narodne partije (EPP), socijaldemokrata i liberala, piše njemački FAZ pozivajući se na tri dobro upućena izvora.

Prema informacijama FAZ-a, dogovor su sklopili pregovarači iz tri porodice stranaka: grčki premijer Kirijakos Micotakis i poljski premijer Donald Tusk ispred EPP, njemački kancelar Olaf Šolc (SPD) i španski premijer Pedro Sančez kao predstavnici socijaldemokrata, kao i francuski predsjednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute za liberale.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu