Banjaluka

Pale prve kritike na novu školu u Adi: Projektovana za 300 učenika, upitan broj razreda

Prva škola nakon 22 godine se gradi u gradu na Vrbasu, u naselju Ada, a prije nekoliko dana je predstavljeno šta je dosad urađeno.

Osnovna škola u Adi
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić obišli su gradilište i razgovarali o potrebama mještana Ade, Česme i Starčevice. 

Razgovarano je takođe i o upisnoj politici u ovu školu, odnosno koji broj odjeljenja i djece će biti upisano, te da li će ova škola biti petorazredna ili devetorazredna.

– Na sva ta pitanja odgovore treba da damo u junu – rekao je Stanivuković.

Prva škola nakon 22 godine

Dodaje da se analizira sve, od broja djece, roditelja i učenika koji su zainteresovani.

– Naš cilj je da sagledamo kako dodatno olakšati situaciju u OŠ „Branko Radičević“, čiji su kapaciteti popunjeni. Nema sumnje da ćemo izgradnjom ove škole to i uraditi. Riječ je o izuzetno značajnom objektu, najmodernijoj i najnovijoj školi u Republici Srpskoj u ovom momentu, ali i prvoj školi koja se u našem gradu gradi nakon 22 godine – istakao je on.

Draško Stanivuković - intervju
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Poručuje kako je zahvalan Srbiji koja je donirala novac za izgradnju ovog objekta.

– Škola se prostire na više od dvije i po hiljade kvadratnih metara. Planiramo ovdje da gradimo i još jednu dvoranu, tako da će naselje Ada dobiti sve ono što im je preko potrebno – istakao je Stanivuković.

Taksi roditelji

Zbog najave da će škola imati samo pet razreda, roditelji djece koji trebaju krenuti kroz godinu dana u ovu školu žale se zašto je ovako nešto urađeno. Voljeli bi, kažu, da im dijete završi sve razrede u istoj školi.

Pročitajte još

– To znači da i dalje ostajemo taksi roditelji, bar mi koji imamo djecu stariju od petog razreda – jedan je od komentara ogorčenih roditelja. 

Drugi roditelj kaže da u jednoj od novih zgrada ima dovoljno djece koja su rođena 2018. godine koji će krenuti sljedeće godine u školu, da se napuni čitav razred. Pita se takođe gdje su ostala djeca iz naselja.

– Meni je u interesu da škola bude gotova dok mi dijete krene u školu, a to je za tri godine – rekla je Mirjana A.

Ona u narednom periodu sa porodicom treba da se useli u jednu od zgrada, koja je u izgradnji u blizini lokacije na kojoj treba da se gradi škola u naselju Ada. 

Kaže da je malo razočarana što će nova škola biti samo do petog razreda. 

– Voljela bih da kada krene u jednu školu u njoj i završi svih devet razreda. Jedva čekam školu i vrtić i iskreno vjerujem da će biti uskoro izgrađeni, kako je i najavljeno – rekla je ona.

Dodatna sredstva

Prva osnovna škola u Adi bi trebala imati 10 učionica i planirana je za 300 učenika, a od sadržaja treba imati  i fiskulturnu salu sa pratećim prostorijama i igralište u dvorištu škole oko kojeg su planirane tribine. Sredstva za izgradnju u iznosu od 4,3 miliona KM donirala je Republika Srbija. 

– Realizacija projekta je podijeljena u faze, jer smo uspjeli da riješimo imovinsko-pravne odnose na parceli, koja je potrebna za izgradnju objekta škole. U prvoj fazi će se graditi objekat škole sa učionicama, i to sredstvima koja je doznačila Srbija – rekla je ranije savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, ali nije mogla da potvrdi da li će ta suma biti dovoljna za sve radove.

Škola novinarstva portala Srpskainfo i EuroBlica
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Naime, projektantska vrijednost izgradnje samog školskog objekta procijenjena je na 3,3 miliona KM bez PDV. 

– Cijene građevinskog materijala značajno variraju. Moguće je da će nam i nedostajati novca, jer je praksa pokazala da su nam kod svih velikih projekata bila potrebna i dodatna sredstva – rekla je ona i naglasila da se radi o modernom školskom objektu koji zadovoljava sve pedagoške normative. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije