Svijet

PANDEMIJA PONOVO UZELA MAHA Traže se oštrije mjere za Madrid

Španski ministar zdravlja Salvador Ilja pozvao je vlasti u Madridu da pooštre ograničenja zbog pandemije virusa korona.

PANDEMIJA PONOVO UZELA MAHA Traže se oštrije mjere za Madrid
FOTO: PHILIPP GUELLAND/EPA

Upozorio je da će u suprotnom stanovnici prijestonice i okolne regije biti u “ozbiljnom riziku”.

Madrid je juče produžio djelimičnu blokadu u nekoliko desetina kvartova sa visokom stopom infekcije, odbacujući preporuke nacionalne vlade za blokadom u cijelom gradu dok raste broj oboljelih.

– Madrid je u situaciji ozbiljnog rizika i vrijeme je da se djeluje odlučno – rekao je ministar zdravlja Salvador Ilja na konferenciji za novinare.

On je istakao da postoji ozbiljan rizik za stanovnike, kao i za susjedne regione, pozivajući regionalne vlasti Madrida da “zdravlje građana stave na prvo mjesto”.

Zbir potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona u Španiji dostigao je 716.481, što je najveći broj u zapadnoj Evropi. Više od 31.000 ljudi umrlo je od posljedica infekcije.

Španci su već prošli kroz jednu od najstrožih evropskih blokada od marta do maja, kada im nije bilo dozvoljeno da izađu iz kuća. Ali nakon što su ograničenja potpuno ukinuta 21. juna, pandemija je ponovo uzela maha.

Većina od 45 madridskih kvartova obuhvaćenih novim ograničenjima su područja visoke gustine stanovnika sa niskim prihodima, što je izazvalo pritužbe zbog “klasnog zatvaranja”.