Politika

Parada optužbi, bahaćenja i kiča tek je počela: Dobrodošli u još jednu predizbornu kampanju u Srpskoj

Psihopata, luđak, kriminalac, ubica - samo su dio repertoara Vlade Đajića i Draška Stanivukovića koji ovih dana protestuju jedan protiv drugog.

Vlado Đajić na Stanivukovićevom presu
FOTO: PDP

I dok jedan drži govor, drugi ga “troluje” glasnom muzikom, građanima ostaje samo da se pitaju da li je predizborna kampanja već počela i hoće li ova biti išta bolja od prethodnih ili nas opet čeka mnogo „prljavog veša“, niskih udaraca, podmetanja, spinovanja i rijalitija.

Sukob gradskih čelnika PDP i SNSD u Banjaluci vjerovatno su tek početak onoga što građane širom Republike Srpske čeka u narednih godinu dana, a sudeći po onome što smo vidjeli do sada, ostaje da se zapitamo može li gore.

Politika i šoubiznis

Analitičari upozoravaju da već možemo vidjeti dovoljno signala na osnovu kojih se može zaključiti da nas čeka prljava predizborna kampanja, u kojoj se neće birati sredstva za blaćenje političkog protivnika i u kojoj će potonuti i ono malo političke kulture, kao i sve etičke norme.

Politički analitičar Nebojša Tojagić ističe da smo ušli u predizbornu kampanju još prije nekoliko mjeseci i već je evidentno da je lišena svakog civilizovanog oblika dijaloga, etike i minimuma političke kulture.

Nebojša Tojagić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Politika na ovim prostorima prerasta u ozbiljan šoubiznis, jer je evidentno da javnost više zanimaju tabloidne nego životne teme. Građani se odavno ne opredjeljuju po programima, a neke ideologije odavno nema ni u naznakama. Tu i treba tražiti odgovor zašto su nam političari takvi. Oni su se prilagodili očekivanjima birača i mi očito i ne zaslužujemo ništa bolje – kaže Tojagić za Srpskainfo.

On ističe da je prosječnom biraču važnije šta je Džajić rekao Stanivukoviću i kako mu je ovaj odgovorio, ili još bolje odbrusio, nego šta će biti s realizacijom nekog projekta.

Stvar se otela kontroli

Tojagić dodaje da se samo o tome govori – o klevetama, o prijetnjama, o ponižavanju i pljuvanju drugog, o inatu koji svi mi plaćamo…

Evidentno je, ističe Tojagić, da nijedan ne popušta, niti se vraća u neke normalnije tokove i načine komunikacije, niti stranke koje oni predstavljaju imaju namjeru da utiču u tom pravcu.

On kaže da je očito da su i stranke svjesne da normalna, relativno uspješna i poštena, porodična osoba nije nešto čemu će se prikloniti birači, te čak ohrabruju pomenuti dvojac na ovakvo ponašanje.

– Za očekivati je da se parada bahaćenja, optužbi i kiča nastavi. Ne bi me iznenadilo da se obojica uhvate mikrofona na predstojećem zboru na Manjači, da peku i sijeku meso, služe goste, da časte redom, da se čak pred kamerama sukobe jer je već poznato da nas oni više ne mogu iznenaditi. Stvar se odavno otela kontroli i tu nema povratka na normalno – upozorava Tojagić.

Očekuje izrazito prljavu kampanju sa optužbama, lažima i predstavama za javnost, ali se nada da niko neće preći tu liniju fizičkog sukoba i nasilja.

Rijaliti i cirkus

Politički analitičar Velizar Antić ističe da smo kao društvo u velikoj mjeri vrijednosno potonuli.

Pročitajte još

Neke vrijednosti koje su se, dodaje on, podrazumijevale prije tridesetak godina danas su potpuno zaboravljene, gurnute u stranu, a često se i ismijavamo sa njima.

– Na površinu su isplivale i dobile na snazi neke potpuno druge vrijednosti koje se ogledaju u bahatosti, egoizmu i u paroli “snađi se”. Pošto je i politika dio društva i ne može da bude nezavisna, ove vrijednosti su ušle i u politiku. Možda su čak prvo i ušle u ovu oblast društva – ističe Antić za Srpskainfo.

On kaže da sada, kako u cijelom društvu tako i u politici, imamo jednu vrstu rijalitija i potpunog cirkusa.

Ono što je bilo potpuno nezamislivo da se nađe u javnom diskursu prije tridesetak godina, ističe Antić, danas je potpuno normalno, pa čak i podržano od većine naroda.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mada smo spremni da svu krivicu za ovo stanje prebacimo na političare i kažemo kako su samo oni odgovorni, Antić se uopšte ne slaže sa tom tezom.

Narod traži nove epizode sapunice

Prije je mišljenja da sam narod podržava i da uživa u ovom cirkusu i sapunici od serije koja nam se prikazuje u Banjaluci i da traži nove epizode.

– Pošto su političari po definiciji takve osobe da moraju da slušaju glas naroda i da mu se prilagođavaju, a sam narod traži ovakvo ponašanje, jasno je da će se političari ponašati upravo na ovakav način. Samim tim je velika odgovornost i na samom narodu za ovo što nam se dešava – navodi Antić.

Navodi da je jasno da postoji i veliki procenat naroda koji ne podržava ovakvo ponašanje, ali oni za sada nemaju izbora i nemaju mnogo alternativa, osim da sami ne učestvuju u cirkusu i da se na neki način povuku i sve posmatraju sa strane.

Antić ističe da nije pristalica velikih riječi i parola i nikada nije koristio riječi najprljavija kampanja i slično jer su sve kampanje na određeni način prljave i to nije slučaj samo kod nas.

Prema njegovim riječima, i u razvijenijim demokratijama politički protivnici traže slabe tačke suprotne strane i to koriste u kampanjama.

Izjave koje čujemo ovih dana u Banjaluci na relaciji Stanivuković – Đajić, kako objašnjava Antić, bile su očekivanije za septembar sljedeće godine u samom finišu izborne kampanje, a ne danas na više od godinu dana pred izbore.

– Posmatrajući sve šta se dešava ovih dana u Banjaluci, ukoliko se nastavi u ovom smijeru, do sljedećih lokalnih izbora mi možemo zaista ući u jednu prljavu kampanju kakvu do sada nismo gledali – poručuje Antić.

Politički rat

Ako se po jutru dan poznaje, onda se, poslije razmjene verbalne vatre među gradskim čelnicima PDP i SNSD u Banjaluci, može naslutiti da će do oktobra sljedeće godine na sceni biti nikad prljavija kampanja u najvećem gradu Srpske, u kojoj se neće birati ni metode ni sredstva. Iako je još vrijeme godišnjih odmora pa partijski propagandni motori još miruju, pravi mali rat u kojem se ne biraju riječi i kvalifikacije na račun političkog protivnika već bukti na relaciji dvije najveće banjalučke stranke.

– Draško Stanivuković jednako je laž, kriminal, psihopata, bolest i jedan luđak. I danas upozoravam, to je čovjek opasan, spreman da ubije i bude ubijen – izrekao je Vlado Đajić ovu skandaloznu rečenicu tokom proteklog vikenda, aludirajući da će zbog Stanivukovića nešto slično da se desi i u Banjaluci kao u Gradačcu.

Ovaj mu nije ostao dužan, pa je Đajića optužio za milionske malverzacije oko pranja veša, te „zapošljavanje starleta“ u UKC RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu