Politika

PARALELNO SA POSTOJEĆIM SIMBOLIMA Da li je Srpska pronašla način kako da vrati „Bože pravde“ i grb Nemanjića

Republika Srpska je, po svemu sudeći, našla način kako da ističe grb Nemanjića i da intonira himnu „Bože pravde“.

pokazana tri prsta ispred zastave Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ, SRPSKAINFO/RINGIER KOMBO

Predsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić, za iduću sjednicu predložio je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o upotrebi zastave gra i himne Srpske.

Njime se u postojeći zakon dodaje samo jedan novi član: „Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.“

Ako se zastava ili grb Republike Srpske ističe u Republici Srpskoj zajedno sa drugim domaćim ili stranim zastavama, grbovima ili drugim amblemima odnosno znacima – zastava, odnosno grb Republike Srpske stavlja se na počasno mjesto, ako ovim zakonom drugačije nije određeno.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ako se u Republici Srpskoj izvodi himna Republike Srpske i druge strane himne i svečane pjesme, himna Republike Srpske izvodi se u redosljedu izvođenja prva, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Razlozio za donošenje zakona

Razlog za podnošenje ovog nacrta jeste omogućavanje isticanja zastava i grbova i izvođenja himni stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.

Na ovaj način Republika Srpska doprinosi zaštiti identiteta svojih konstitutivnih naroda, Ostalih i građana, njihove kulture i tradicije, afirmiše poštovanje ljudskih prava i unapređuje prijateljske odnose i saradnju među državama i narodima – piše u obrazloženju.

Podsjećamo, u tački 30. Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda propisano je da „Svesrpski sabor potvrđuje da je himna Bože pravde svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb.“

-Cilj ove dopune Zakona je omogućavanje da se zastava, grb i himna Republike Srbije koriste u Republici Srpskoj, a da ne budemo optuženi za diskriminaciju prema drugim konstitutivnim narodima, Ostalim i građanima Republike Srpske – navodi Stevandić.

Pročitajte još

Međutim, nedostatak dopune odnosi se na mogućnost da i Hrvati i Bošnjaci ističu svoje zastave, grbove i izvode svoje himne u Republici Srpskoj, što sigurno neće biti dobro prihvaćeno od građana.

-Međutim, čim Bošnjaci shvate šta se krije ispod dopuna Zakona postoji mogućnost da će pokrenuti pitanje ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH zbog ugrožavanja  suvereniteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH – priča sagovornik Srpskainfo.

Postojeća himna RS je Moja Republika, a umjesto grba koristi se amblem. Zastava je trobojka koja na sebi nema dvoglavog orla, kao zastava Srbije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu