Politika

"PARLAMENT IMA KODEKS PONAŠANJA" Čubrilović rekao da ima stvari koje su do kućnog odgoja

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da republički parlament ima kodeks ponašanja i da on na ponašanje u skupštini može da utiče samo na osnovu Poslovnika.

"PARLAMENT IMA KODEKS PONAŠANJA" Čubrilović rekao da ima stvari koje su do kućnog odgoja
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Odgovarajući na pitanje novinara u Trebinju da li Narodna skupština ima kodeks ponašanja i da li on kao predsjednik može uticati na ponašanje poslanika, Čubrilović je potvrdio da se na sjednicama izlazi iz okvira kodeksa i poslovnika, te da se on i njegove kolege potpredsjednici trude da primjenjuju Poslovnik.

Zaista se iskače i iz kodeksa i poslovnika, ali mnogo tamo stvari ima koje su do kućnog odgoja, a ne do poslovnika ili kodeksa. Ne možete vi štapom da držite disciplinu u Narodnoj skupštini – dodao je Čubrilović.

Čubrilović je napomenuo da se Narodna skupština Republike Srpske ne razlikuje bitno od skupština u okruženju – Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

On je dodao da parlamenti zemalja koje imaju dugogodišnju tradiciju u demokratskim procesima ne regulišu svoje odnose kodeksom, nego svojom kulturom, načinom ponašanja, navodeći kao primjer parlament Švajcarske.

– Poslanik tamo ima vremena tri minuta da iznese svoj stav, on izlazi za govornicu i u okviru tri minuta govori, nema više mogućnosti da drži predavanja – rekao je Čubrilović.

On je rekao da je vidljivo da se u parlamentu Srpske često odstupa od teme, da se često kroz replike uvode nove tačke dnevnog reda i nove teme koje nemaju veze sa dnevnim redom.

– To nam je jednostavno takav saziv Skupštine, ovo je nešto na šta bi trebalo uticati na način da se počne malo prije sa odnosom prema parlamentarizmu – rekao je Čubrilović.