Politika

Parlament Srpske zasjeda 1. februara: Sjednica zakazana, DNEVNI RED NEPOZNAT, a gosti pozvani

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, kako je ranije najavio srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, biće održana u februaru, ali za sada nije poznato šta će se sve naći na dnevnom redu.

Parlament Srpske zasjeda 1. februara: Sjednica zakazana, DNEVNI RED NEPOZNAT, a gosti pozvani
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Da će sjednica biti održana, i to već 1. februara, saznalo se u ponedjeljak nakon što je predsjednik NSRS, Nedeljko Čubrilović uputio pismo predsjednicima SDA, Bakiru Izetbegoviću i HDZ BiH, Draganu Čoviću u kojem ih poziva da prisustvuju i obrate se na posebnoj sjednici parlamenta Srpske.

– Uvjereni smo da bi vaše učešće na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske dalo značajan doprinos razvijanju dijaloga i iznalaženju najprihvatljivijih rješenja za BiH – naveo je Čubrilović u pismu.

U pozivu stoji da će se na sjednici razmatrati “aktuelna političko-ekonomska situacija”, ali ostaje potpuno nepoznato da li će se na dnevnom redu naći i ranije najavljeni zakon o VSTS Republike Srpske, u okviru kojeg bi trebalo da se nađe i zabrana djelovanja Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske, kako je ranije najavio Dodik.

S obzirom na to niko ni od poslanika u NSRS za sada ne zna šta će se sve naći na dnevnom redu, podsjećaju da je mnogo toga najavljeno, pa su sve opcije otvorene – od toga da se raspravlja o stavljanju van snage Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, a što je Dodik, takođe, ranije najavio, pa do vraćanja u zajedničke institucije BiH, po molbi predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Prema nezvaničnim informacijama, dnevni red bi se trebao znati u petak kada bi trebalo da zasjeda Kolegijum NSRS.

Osim Čovića i Izetbegovića, poziv za sjednicu trebalo bi da dobiju i lideri političkih partija iz Srpske kojima će, takođe, biti omogućeno da se obrate i iznesu svoje stavove o aktuelnoj situaciji u BiH.

Sjednicu će otvoriti Čubrilović, na čiji poziv se ona i saziva. Kako Srpskainfo saznaje nezvanično, Čubrilović bi trebalo da pročita informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, sa prijedlogom o povlačenju “Inckovog zakona” i uslovima za vraćanju u institucije BiH.

Čubrilovićevo pismo, iznenadilo je narodne poslanike, koji mu zamjeraju to što je poziv prvo uputio Čoviću i Izetbegoviću, a ne njima.

– Posebna sjednica nije zakazana, niti najavljena, niti su šefovi klubova poslanika bar usmeno obavješteni o mogućem održavanju, a predsjednik Čubrilović je uputio pozivno pismo Izetbegoviću i Čoviću da prisustvuju i obrate se – naveo je poslanik PDP, Igor Crnadak.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER

To što Čubrilović poziva goste, a poslanici nisu obavješteni o održavanju sjednice, za Crnatka je još jedno “ponižavanje Narodne skupštine od strane predsjednika”.

Crnadak kaže da nije održan ni Kolegijum NSRS, te da je poziv potpuno nelogičan.

Slično je reagovao i poslanik Nebojša Vukanović, koji kaže da bi volio da na sjednicu dođu Čović i Izetbegović kako bi im mogao postaviti par pitanja.

Pročitajte još

– Lično bih volio da dođu ali je prosto nevjerovatno da Čubrilović poziva lidere stranaka iz FBiH, a da nas poslanike nije obavijestio niti kada će biti sjednica, niti o čemu će se raspravljati – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

On dodaje da pretpostavlja da će se na dnevnom redu naći tema o vraćanju u zajedničke institucije što je tražio Vučić.

Šef kluba poslanika SNSD, Igor Žunić poručuje da ne vidi ništa loše u pozivu Čoviću i Izetbegoviću, jer je potrebno da se otvori dijalog o budućnosti BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On podsjeća da su do sada u nekoliko puta pokušavali da otvore tu temu sa političarima iz Federacije BiH. Bilo bi dobro, ističe Žunić, kada bi Čović i Izetbegović došli na sjednicu da razgovaraju.

Ništa protiv dolaska Čovića i Izetbegovića nema ni šef Kluba poslanika DNS, Duško Ivić, koji poručuje da ne vidi smisao sjednice, osim pokušaja vlasti da se “iščupa” iz situacije u koju su “uvalili Republiku Srpsku”.

SDA protiv, HDZ kalkuliše

Kako sada stvari stoje Bakir Izetbegović nema namjeru da dođe u parlament Srpske, bar ako je suditi po najavama iz SDA odakle su poručili “da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za obraćanje Dodika, Čovića i Izetbegovića”. S druge strane dolazak Čovića za sada je neizvjestan. On poručuje da nema ništa protiv da se razgovara na svakoj lokaciji i u svakoj instituciji, te da će na vrijeme zauzeti stav u vezi sa pozivom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu