Politika

PARLAMENTARCI U TRCI NA LOKALNOM NIVOU Udobnu poslaničku fotelju mijenjaju za vruću načelničku

Osim što se na listama za odbornike brojnih opština i gradova u Srpskoj nalaze imena nekih od poslanika iz parlamenta Srpske, građani će na lokalnim izborima imati priliku da u moru kandidata za (grado)načelnike prepoznaju i dobro poznata lica iz skupštinskih klupa.

PARLAMENTARCI U TRCI NA LOKALNOM NIVOU Udobnu poslaničku fotelju mijenjaju za vruću načelničku
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, u ukupno pet opština i gradova u Srpskoj za fotelje prvog čovjeka boriće se i sedam poslanika iz NSRS.

Ukoliko nekom od njih pođe za rukom da osvoje načelničku ili gradonačelničku fotelju, to onda znači da ćemo od jeseni imati i neka nova lica u skupštinskim klupama u NSRS.

Najveća „borba“ odigraće se u Modriči, gdje će se za fotelju prvog čovjeka boriti čak troje poslanika, među kojima i dvoje koalicionih partnera.

Riječ je o poslanicima Risti Mariću iz SP RS i Mari Milošević iz SNSD, koji su u NSRS dio vladajuće većine.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Osim međusobno, njih dvoje će se za fotelju morati boriti i protiv poslanice Gordane Vidović iz Seljačke stranke, koja je u NSRS dio Kluba poslanika PDP, ali i protiv Jovice Radulovića iz SDS, jedinog koji ne dolazi iz „svijeta“ parlamenataraca.

Poslaničku fotelju želi da zamijeni i Draško Stanivuković iz PDP, koji se kandidovao za gradonačelnika Banjaluke. On će koplja ukrstiti s aktuelnim gradonačelnikom Igorom Radojičićem iz SNSD.

Gradonačelnik želi da bude i narodni poslanik Srđan Todorović, koji će u Doboju stati na crtu aktuelnom gradonačelniku Borisu Jeriniću iz SNSD i Cvijanu Filipoviću iz SDS.

FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

I Zvornik bi mogao da ima gradonačelnika iz poslaničkih klupa ukoliko Kostadinu Vasiću iz Ujedinjene Srpske pođe za rukom da ubijedi građane da baš njemu ukažu to povjerenje.

Vasić će na “crtu” stati sadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću iz SNSD, te Mitru Vidakoviću iz PDP i  Slaviši Vlačiću iz SDS.

Još jedan poslanik odlučio je da promijeni dres i da iz opozicije pređe u vlast, bar onu opštinsku.

Pročitajte još

Riječ je o poslaniku SDS Zoranu Vidiću, koji pretenduje da sjedne u fotelju načelnika Broda. Jedina prepreka u ostvarenju ove ambicije biće mu Ilija Jovičić iz SNSD, koji je takođe naumio da sjedne u istu fotelju.

Ovim je jasno da nas čeka „vruća“ jesen, posebno ako se uzme u obzir da su pojedini poslanici u skupštinskim klupama dio iste koalicije sa svojim „ljutim“ političkim protivnicima u lokalnim sredinama iz koje dolaze.

Ovo se prvenstveno odnosi na Miloševićevu i Marića, koji su dio vladajuće većine u parlamentu Srpske, dok će se u Modriči boriti za fotelju načelnika.

I Todorović će morati ukrstiti koplja sa svojim koalicionim partnerima iz SNSD, bar u Doboju, a isto čeka i Vasića.

Zašto poslanici toliko žarko žele da zamijene poslaničku fotelju onom načelničkom ili gradonačelničkom? S jedne strane, primanja će im biti slična kao i sadašnja, a obaveze i do deset puta veće, kao i odgovornost koju sa sobom nosi funkcija (grado)načelnika.

Poslanica Mara Milošević ističe da je njen jedini motiv bila želja da pomogne Modriči u daljem razvoju. Smatra da za Modriču može mnogo više da učini kao načelnica nego kao poslanica.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Želim da živim u svojoj Modriči i da stvaram porodicu u uređenoj, perspektivnoj sredini – kaže Miloševićeva za Srpskainfo.

Na pitanje da li bi „borba“ za načelničku fotelju s kolegama iz poslaničkih klupa u NSRS mogla da naruši njihove odnose, posebno ako se uzme u obzir da su ona i Marić dio iste koalicije, Miloševićeva ističe da ne vjeruje u tako nešto.

– Naravno da ne smatram da je korektno to što se Marić kandidovao, ali svako ima pravo na svoj izbor. Ne vjerujem da će to da utiče na odnose unutar naše koalicije. Riječ je isključivo o „lokalnoj priči“. Uvjerena sam da imam veće šanse od ostalih kandidata, jer se nalazim u najjačoj političkoj stranci u Srpskoj – ističe Miloševićeva.

I njena protivkandidatkinja i poslanica Gordana Vidović je uvjerena da „borba“ za Modriču neće usložniti odnose unutar NSRS. 

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ističe da je odlučila da poslaničku fotelju mijenja za načelničku jer smatra da može mnogo toga ponuditi svom gradu.

– Imam viziju razvoja i ideje koje nikada nisu realizovane od strane prethodnog načelnika, a odnose se na ekonomski razvoj i poljoprivredu, kao i povezivanje dijaspore s našom lokalnom zajednicom. Mi imamo izuzetno povoljnu situaciju jer mnogo građana Modriče živi i radi u inostranstvu, gdje imaju i svoje firme koje dobro posluju. Samo ih je trebalo povezati da ovdje razvijaju biznis kako bi što više naših ljudi imalo posao – ističe Vidovićeva.

Podsjeća da preko dvije decenije radi u u nevladinom sektoru zbog čega joj nije strano da pravi planove razvoja. Uvjerena je da od svih kandidata ima najviše iskustva i da može najviše ponuditi Modriči.

Slično razmišlja i poslanik Zoran Vidić, koji je uvjeren da kao načelnik može dati veći doprinos rodnom Brodu nego kao poslanik. 

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Svjestan je, kako ističe Vidić, da načelnička funkcija nosi i veću odgovornost, ali i obaveze od onih koje je imao kao poslanik, dok će novčana primanja biti skoro ista.

– Svjesno idem na funkciju koja ima veću odgovornost i više obaveza. Razlog za to je činjenica da sam uvjeren da ću svojim radom unaprijediti ovu lokalnu zajednicu. Želim da u tom nekom mikrookruženju s ljudima kojima vjerujem kreiram povoljnu klimu za svoje komšije, prijatelje i sugrađane – istakao je Vidić.

Vasić: Vrijeme je za promjene u Zvorniku

Poslanik Kostadin Vasić ističe da nije ništa iznenađujuće to što neki parlamentarac želi da zasjedne u fotelju prvog čovjeka svoje lokalne zajednice.

On ističe da je dugi niz godina poslanik u NSRS i da je stoga itekako svjestan šta može da uradi za svoj grad kao poslanik, a šta kao gradonačelnik.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Donošenje zakona je jedno, a sprovođenje na lokalnom nivou nešto drugo. Jedino kao gradonačelnik Zvornika mogu da donesem stvarne promjene u svom gradu. Vidim da su lokalne zajednice tamo gdje SNSD nije na vlasti potpuno zapostavljene. Mislim da je 13 godina vladavine Zorana Stevanovića dovelo Zvornik u mat poziciju, jer je ovaj grad pretvorio u svoje privatno vlasništvo. Postoji masa zloupotreba kada su u pitanju tenderi, izgradnja puteva i mnoge druge stvari – tvrdi Vasić.

Dodaje da je to jedini razlog zašto želi promjeniti poslaničku fotelju.

Vasić smatra da ima dobre šanse da to i ostvari jer je, kako kaže, okružen mladim i obrazovanim ljudima iz US, „koji mu daju vjetar u leđa“.