Politika

Pašalić: Potrebne izmjene Zakona o šumama

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Prijedoru da su potrebne značajne izmjene Zakona o šumama, koji je već 11 godina na snazi.

Pašalić: Potrebne izmjene Zakona o šumama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pašalić je sa rukovodstvom Šumskog gazdinstva Prijedor, koje je prošle godine ostvarilo najveću dobit od oko 1,1 milion KM u preduzeću “Šume Republike Srpske”, razgovarao o tome koje bi to izmjene bile.

Jedna od tema bila je i mehanizacija jer je u nekim šumskim gazdinstvima takva konfiguraciju da im je neisplativo da imaju svoju mehanizaciju, da je mnogo jeftinije da koriste usluge izvođača, a u nekima je obrnuta situacija tako da postoje specifičnosti koje se moraju uvažiti – rekao je Pašalić novinarima.

On je istakao da će sve o čemu je danas bilo govora u Prijedoru umnogome olakšati dalje postupke koje će Ministarstvo realizovati u narednom periodu.

Pašalić je razgovarao sa direktorom Šumskog gazdinstva Prijedor Sašom Bursaćem i saradnicima, koji su ga upoznali o problemima sa kojima se to gazdinstvo suočava i smjernicama kako da se unaprijedi rad na terenu.

– Upravo smo zbog toga i došli. Sve što se radi radi se na osnovu određenih zakonskih i podzakonskih akata i naravno da ima uvijek potrebe da se ti zakoni i pravilnici dorade, treba prepoznati gdje su ti ograničavajući faktori i treba ih korigovati – rekao je Pašalić.

Direktor Šumskog gazdinstva Prijedor Saša Bursać rekao je da uprkos pozitivnom poslovanju, postoje stari i novi problemi koje pokušavaju da prevaziđu, te da su naišli na razumijevanje resornog ministarstva.

– Tražili smo pomoć od ministra prije svega oko raspolaganja našim sredstvima koje smo zaradili u Šumskom gazdistvu Prijedor, a druga stvar je dogovor oko nekih zakonskih prepreka i nedoumica kao i nekih nedorađenih stvari pokušavamo da se usaglasimo i oko nekih detalja koji su nama jako bitni za proizvodnju – rekao je Bursać.

U Šumskom gazdinstvu Prijedor trenutno je zaposleno 225 radnika, a površinski je, na teritoriji šest opština prijedorske regije, najveće gazdinstvo u “Šumama Republike Srpske”.