Društvo

Patrijarh otkrio detalje iz privatnog života: Sa jednim vladikom išao u osnovnu školu, sa mitropolitom Joanikijem zajedno stanovao

Po sebi Crkva ne može biti ni stranačka, ni neko ko podržava jednu opciju protiv druge. Crkva je saborna, ona je organizam koji ne samo da ima mjesta za sve nego je po svojoj prirodi organizam koji grli svakog čovjeka, i naročito onoga koji ima nešto protiv nje, poručio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh otkrio detalje iz privatnog života: Sa jednim vladikom išao u osnovnu školu, sa mitropolitom Joanikijem zajedno stanovao
FOTO: SRNA

Poglavar SPC tokom boravka u Crnoj Gori, u intervju za Svetigoru otkrio je zašto je mitropolit Joanikije bio njegov izbor, govorio o svom odnosu sa počišvim mitropolitom Amfilohijem, ali i besjedio o Crnoj Gori i njenim podjelama. Razgovor sa patrijarhom vodio je otac Nikola Pejović.

O mitropolitu Joanikiju: Prijateljstvo od Studentskog grada

Patrijarh je otkrio do sada nepoznate detaljeiz svog života, ali i od kada je prijatelj sa sadašnjim mitropolitom, govorio o njihovom druženju.

Pročitajte još

– Prije svega da kažem da pored vladike Fotija sa kojim sam išao u osnovnu školu, zajedno smo odrasli, kasnije kroz srednju školu pa na fakultet, mitropolit Joanikije je među episkopima čovjek koga najranije i najduže poznajem. Naime, još dok smo bili studenti, on je studirao filosofiju, ja sam studirao arheologiju na Filosofskom fakultetu u Beogradu, obojica smo stanovali u Studentskom gradu. Ja sam bio u sobi broj 41, sjećam se u Prvom bloku, u kojoj je zajedno sa mnom stanovao i sada otac Dragan Stanišić, koji je takođe studirao filosofiju. Tako da se jedna grupa mladića iz Crne Gore okupljala i kod nas u sobi, ali smo bili i u drugim sobama. Za razliku od nekih drugih, koji su došavši u Beograd vidjeli priliku da idu po velikom gradu na razne zabave, mi smo se okupljali i, da kažem sada sa ove distance gledano, dosta naivno razmišljali, razgovarali o Bogu, ali u stvari imali iskreno potrebu za smislom postojanja, iskrenu potrebu zapravo za svim onim što nosi u sebi Gospod naš Isus Hristos. I onda nekako spontano počeli smo da pratimo predavanja na Bogoslovskom fakultetu i tu smo sreli pomenute oce.

Kako je kazao, sjeća se da je poslije jednog predavanja mitropolita Amfilohija osjetio duboku potrebu da upiše Teološki fakultet ili bolje reći spoznaju, da je “moj put u stvari taj put, a ne put kojim sam išao do tada”.

– Dakle, poznavao sam mitropolita Joanikija iz tih vremena i već tada sam upoznao čovjeka na kojeg sam u potpunosti mogao da se oslonim, čovjeka krajnje čestitog i poštenog. I naravno poslije kroz studije na Teološkom fakultetu, kroz život u Crkvi još bolje smo se u Hristu upoznali. I zašto i kako on kao mitropolit?! Pa naprosto, on je bio kao od Boga dat za to mjesto i za mene nije postojala nikakva dilema ko je taj koji treba da naslijedi na tronu Svetog Petra Cetinjskog blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. To je za mene bio Mitropolit Joanikije i on je jednoglasno aklamacijom na moj prijedlog izabran, ali da ga nisam ja predložio neko bi ga drugi sigurno predložio i on bi opet bio aklamacijom, jednoglasnom odlukom Sabora za to mjesto prihvaćen – istakao je patrijarh Porfirije.

FOTO: PATRIJARH PORFIRIJE/INSTAGRAM
FOTO: PATRIJARH PORFIRIJE/INSTAGRAM

“Crkva nije stranačka”

Na pitanje o optužbama i kako odgovoriti na prozivke na račun Srpske pravoslavne crkve (SPC) i onim koje dolaze od jednog dijela Crne Gore da ona sprovodi jednu ideološko-političku odnosno, nacionalistički politiku, patrijarh kaže da je odgovarati takvim ljudima deplasirano i promašaj jer i ti koji to govore dobro znaju da to nije istina.

– Naša Crkva, Crkva Hristova, Pravoslavna crkva, pa i Srpska pravoslavna crkva i ovdje i drugdje, jeste Crkva koja se ne bavi nikakvim politikama. Po sebi Crkva ne može biti ni stranačka, ni neko ko podržava jednu opciju protiv druge. Crkva je saborna, ona je organizam koji ne samo da ima mjesta za sve nego je po svojoj prirodi organizam koji grli svakog čovjeka, i naročito onoga koji ima nešto protiv nje. Dakle, nemamo mi tu šta da odgovorimo, mi znamo da to nije istina. Ovdje je konkretno riječ o zamijeni teza i ja naravno ne bih mogao da kažem sa koje strane duvaju ti vjetrovi koji imaju potrebu za polarizacijama, za sukobima, da bi onda ostvarivali svoje interese. Ali, u svakom slučaju tu postoje, prema mom mišljenju, različiti faktori, i domaći i strani, koji u Crkvi vide neprijatelja za sistem vrijednosti po kojima živi moderni čovjek koji je izvan Boga i protiv Boga – rekao je patrijarh.

Dodao je da treba  da pojednostavimo stvari,

– Mi treba da pojednostavimo stvari i da se raspeti sa Hristom, gledajući u njegove vaskrsenje, molimo Bogu za svaku dušu. Mi ne možemo pristati na to da postojimo mi i oni, za nas su svi – mi. I ne možemo pristati na to da imamo neprijatelje bez obzira na to kako su oni prema nama ophode. Nego Hristom oplemenjeni, ljubavlju njegovom, svaki čovjek je naš brat pa i ako se on u odnosu na nas postavlja neprijateljski, neka on vidi sa Gospodom o tome kad dođe vrijeme, a mi ćemo htjeti ispruženih ruku i otvorenog srca i njih svojom molitvom da zagrlimo. Postoji bezbroj ljudi, u to sam potpuno uvjeren, i ovdje u Crnoj Gori, koji i nesvjesno, ko zna kako zavedeni upravo u nedostatku ovih čovekoljubivih, univerzalnih hrišćanskih, jevanđelskih vrijednosti idu stranputicom. I što mu više otvaraš srce, što mu više pokazuješ ljubav, njemu to više smeta, ali mi ne možemo odustati. Prije ili kasnije ljubav sve pokriva, kako kaže apostol Pavle, ili ljubav Hristova nadrazumna. Dakle, ljubav nema logike, ljubav znači volim te takvog kakav jesi i samo u istranoj molitvi za čitav svijet, ali prije svega za naše neposredne bližnje, ja sam siguran da će i ovo ovdje biti kratkoga daha. Neka bude svako ko šta hoće, neka se deklariše ili u popisu izjašnjava kako se osjeća, ali neka prihvati i poštuje i drugoga da ima tu slobodu – naglasio je patrijarh.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

 Apeluje na pravoslavne hrišćane da se tako ponašaju, neka budu ono što jesu, neka se deklarišu onako kako misle da treba da se deklarišu, ali neka prihvate i drugoga u njegovoj slobodi.

– Samo smo tada Hristovi. U isto vrijeme ono što su pokazale litije ovdje, taj veličanstveni duhovni, samožrtveni podvig litija, podvig ljubavi kroz litije pokazao je i dokazao, i to treba da nam bude princip, da ne možemo pristati da nam neko uzme dušu. Mi nećemo nikada posegnuti nasiljem protiv onoga ko hoće da nam uzme dušu, ali naprosto molitvom, postom, praštanjem, blagom rječju i jakim argumentima pokušaćemo da pokažemo, pa na kraju da dokažemo, da dušu ne može niko da nam uzme i da na to nikada nećemo pristati, a da u isto vrijeme u našoj Crkvi – Crkvi Hristovoj – ima mjesta i za crnog i bijelog i žutog, ima mjesta za sve moguće opcije, za sve moguće pogleda na svijet, samo ukoliko sistem vrijednosti tih pogleda na svjet nije suprotan Jevanđelju – istakao je patrijarh Porfirije.

O mitropolitu Amfilohiju: Ugradio se u biće naroda

O ulozi počivšeg mitropolita Amfilohija u cjelokupnoj obnovi duhovnog života u Crnoj Gori, poglavar SPC kaže da je mitropolit “poznavajući dušu ovoga čovjeka, a isto vrijeme i raspeća kroz koje je prolazio ovdašnji čovjek u ne tako davnoj prošlosti, čitavog sebe raspeo sa ovim narodom, ugradio se u biće ovoga naroda, ali ne na, ako smem da kažem, biološkoj osnovi nego na kamenu temeljcu koji se zove Hristos”.

– Mi dobro znamo koliko je sveštenika bilo poslije Drugog svjetskog rata i do dolaska Mitropolita Amfilohija ovdje, koliko je monaha bilo, koliko živih manastira je bilo, koliko hramova. Znamo koliko je toga porušeno, koliko je sveštenika pobijeno, da je izgledalo na svaki način da će ovdje jedanput zasvagda vjera biti iskorenjena. Naprotiv, desilo se nešto sasvim suprotno i to se vidi u ovom narodu.

Plodovi, koji su rezultat mitropolitovog djelovanja, njegove molitve prije svega, jesu ovaj živi narod, manastiri prepuni monaha, mnoštvo sveštenika, obnovljeni hramovi. Dakle, teško da bi neko mogao da kaže da je riječ o istoj zemlji, da je bio prje 40 godina ovdje i da je došao danas. Sasvim sigurno u duhovnom smislu te riječi, ne bi uspio da prepozna tu zemlju, a nemojte mi zamjeriti ako ću reći, da to ne bude na gordost hrišćanima ovdje u Crnoj Gori, imam utisak da je vjera, ako uopšte možemo vjeru porediti kod jednih i kod drugih, u ovom trenutku u ovom narodu življa, snažnija nego u nekim drugim prostorima, ne samo na kojima živi naš narod nego uopšte kada govorimo o prostorima ne samo pravoslavnih nego i čitavog hrišćanstva.

Ovdje je vjera živa i djelatna, i taj točak se, prema mom mišljenju, ne može vratiti unazad. On može samo da osvaja srca nova, i nova srca novih ljudi, i u tom smislu naprosto siguran sam, da će Crna Gora u vremenima koje nam predstoje, biti duhovno snažna, jaka i u potpunosti duhovno obnovljena – zaključio je patrijarh Porfirije, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije