Politika

"Patriotizam mjere što jačim međunarodnim tutorstvom" Vukovićev poziv Šmitu da nametne zakon RAZLJUTIO POLITIČARE u Srpskoj

Umjesto da se bore protiv međunarodnog tutorstva i zalažu za to da BiH bude nezavisna u pravom smislu te riječi, „patriote“ koje se kunu u ljubav prema ovoj državi skoro svakodnevno prizivaju okupaciju i mole stranog državljanina da mijenja ustavno-pravni sistem Bosne i Hercegovine.

"Patriotizam mjere što jačim međunarodnim tutorstvom" Vukovićev poziv Šmitu da nametne zakon RAZLJUTIO POLITIČARE u Srpskoj
FOTO: FACE HD TV /YOU TUBE/SCREENSHOT

Stav je ovo političara iz Republike Srpske povodom najnovijeg poziva predsjednika Gradske organizacije SDP Banjaluka, Aleksandra Vukovića, upućenog visokom predstavniku, Kristijanu Šmitu, čiji mandat Srpska ne priznaje, da nametne zakon o zabrani negiranja BiH.

– Pozivam visokog predstavnika za BiH, Kristijana Šmita, da iskoristi svoja ovlaštenja i donese ovaj državotvorni akt. Uspostavljanje karaktera poštovanja države Bosne i Hercegovine je pitanje svih pitanja – naveo je u kratkoj poruci Vuković.

Strani uticaj

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS, Srđan Mazalica, ističe da se očito pojedine stranke iz Sarajeva takmiče ko će biti veći bosanskohercegovački patriota.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Sve te probosanske stranke, među kojima je i SDP, trude se da što više pokažu podaništvo prema međunarodnoj okupaciji. Kristijan Šmit nije visoki predstavnik jer ga nije izabrao Savjet bezbjednosti UN već nekoliko ambasadora pojedinih zemalja. Međutim, pojedine stranke svoj patriotizam dokazuju prizivajući nelegalnog predstavnika da interveniše u BiH – ističe Mazalica za Srpskainfo.

Dodaje da bi se te stranke, u slučaju da “zaista postoji ikakvog patriotizma u njima”, prve trebale boriti protiv međunarodnog tutorstva i međunarodne okupacije, jer “patriotizam i okupacija ne idu jedno s drugim”.

– Da biste bili patriota morate se zalagati za svoju zemlju koja se bori protiv stranog uticaja, kao što je to stalno bilo kroz istoriju. Svi narodi koji su se borili za oslobođenje od stranog okupatora smatraju te periode svoje istorije najsvjetlijim i oni su ključni elementi njihovog nacionalnog identiteta – kaže Mazalica.

Pročitajte još

On ističe da ovde imamo suprotan proces u kojem jedan narod kao ključni element nacionalnog identiteta smatra prizivanje neimenovanog stranca da interveniše i modifikuje ustavno-pravni sistem u njihovoj sopstvenoj državi.

Negiranje BiH

Poslanik SP u parlamentu Srpske, Davor Šešić, ističe da je poziv koji je Vuković uputio Šmitu u stvari najveće negiranje BiH, jer se on zalaže za vaninstitucionalno djelovanje u Bosni i Hercegovini i poziva na nametanje zakona.

– To je dokaz da ne postoji uređeno društvo i sistem već da neki protektorat treba da nam nameće pravila kako ćemo ovde živjeti, kao i zakone i podzakonske akte. Poručujem Vukoviću da bi mu bilo bolje da sljedeći put dobro razmisli prije nego što nešto izjavi što se tiče stanja u BiH – kaže Šešić za Srpskainfo.

Potpredsjednica PDP i poslanica, Jelena Trivić ističe za Srpskainfo da ne zna ko je Vuković, ali da sama činjenica da neko poziva bilo koga da nešto nameće u BiH, osim unutrašnjeg dijaloga, znači da taj radi protiv BiH.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– To je toliko besmisleno i kontradiktorno samo od sebe. Pozivati nekog sa strane da nameće odluke unutar BiH, pri tome se predstavljajući kao neko ko se zalaže za BiH, više je nego smiješno – poručila je Trivićeva.

Prihvati notifikacije