Svijet

PAUZIRANA VAKCINACIJA VOLONTERA Velika potražnja dovela do nestašice

Rusija je privremeno pauzirala vakcinaciju novih volontera protiv korona virusa, saopštilo je danas osoblje iz osam od 25 klinika, navodeći veliku potražnju za vakcinom ili nedostatak doza.

PAUZIRANA VAKCINACIJA VOLONTERA Velika potražnja dovela do nestašice
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

Ipak, proizvođač vakcine je rekao da je ispitivanje novih volontera samo usporeno, prenio je Rojters.

Na tri moskovske klinike se i dalje obavljaju testovi, a osoblje kaže da su ostali bez prve od dvije doze vakcine, koliko je planirano da se da. Druga vakcina se prima 21 dan nakon prve.

– Vakcinacija je samo privremeno prekinuta. Imamo samo drugu dozu. Bez prve doze smo ostali prije nedjelju dana – rekao je član jedne moskovske klinike za Rojters.

Direktor Gamaleja instituta Aleksandar Gintsburg, koji je razvio i proizvodi vakcinu, rekao je da je odluka da se smanji priliv novih volontera je zbog praćenja onih koji su već primili drugu dozu, prenijela je agencija RIA.

On je rekao da je 20.000 volontera primilo prvu dozu, a drugu 9.000.

Pročitajte još

– Potreba da se smanji broj volontera je zbog toga što nema dovoljno kapaciteta u klinikama. Mnogi su izrazili želju da prime vakcinu, ali proizvođač ne prati potražnju – rekao je predstavnik Krokus Medikala, istraživačke organizacije, koja nadgleda testiranje u Moskvi, zajedno sa ministarstvom zdravlja.

Predstavnik, međutim, nije želio da otkriva ime, ali je dodao da bi vakcinacija novih volontera trebalo da se nastavi 10. novembra.

Aleksej Kuznjecov, pomoćnik ruskog ministra zdravlja, rekao je da se nastavlja testiranje na volonterima.

– Cilj od 40.000 testiranih će biti dostignut – rekao je on.