Politika

PDP ponovo za ukidanje akciza, SNSD protiv: Burno na sjednici Predstavničkog doma BiH

Predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, tokom današnje sjednice bio je jedan od inicijatora da se u dnevni red uvrsti hitno usvajanja izmjene zakona kojim bi akcize na gorivo bile suspendovane na 6 mjeseci.

PDP ponovo za ukidanje akciza, SNSD protiv: Burno na sjednici Predstavničkog doma BiH
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Branislav Borenović

Ne znam šta je potrebno više uraditi i kako obrazložiti da bi, nakon nebrojenih poziva, drugi dom ove skupštine potvrdio ovaj prijedlog zakona. Danas se cijena goriva primiče toj granici od 4 KM, a potvrdom našeg prijedloga u Domu naroda može se učiniti da gorivo bude jeftinije i preko 50 feninga. Delegati SNSD u domu naroda uporno, već četiri mjeseca, odbijaju da koliko-toliko olakšaju građanima i privredi da prebrode ovaj period divljanja cijena – rekao je Borenović.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać, izjavila je da se SNSD i njegovi predstavnici u parlamentu BiH ponašaju odgovorno kada je riječ o inicijativama za sniženje nameta na gorivo.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– SNSD ne opstruiše donošenje zakona, ali je evidentno da opozicioni poslanici u predizborno vrijeme pokreću ove inicijative – rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da je SNSD za ukidanje akciza, ali tek kad bude sigurno da će to dovesti do sniženja cijena na gorivo i postići efekat na privredu i građane.

– Šta ako ne dođe do smanjenja, šta smo onda uradili – rekla je Bursaćeva i dodala da je problematično privremeno uvođenje mjera.

Navodeći da će predstavnici ove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH ispoštovati odluku Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa smanjenjem akciza, ona je konstatovala da je globalna situacija takva da niko ne može da pretpostavi kakvo će biti stanje na tržištu naftom.

– SNSD se namjerava i dalje odgovorno ponašati prema javnim finansijama, da održimo stabilnost finansijskog sistema – rekla je Bursaćeva i podsjetila da Vlada Republike Srpske interveniše direktno prema privredi i građanima gdje je to potrebno.

Pročitajte još

S druge strane, lider PDP Branislav Borenović je, nakon izlaganja poslanika SNSD koji su se usprotivili prijedlogu o suspenziji akciza na gorivo na šest mjeseci, rekao da brane ono što je neodbranjivo.

– Ne mogu da shvatim niti jedan izgovor za odbijanje ukidanja akciza. Obrazloženja su za rubriku „vjerovali ili ne“. Svi u regionu su usvojili ovakve mjere, a kod nas, četiri delegata Saveza nezavisnih socijaldemokrata – Milorad Dodik, a to su Nikola Špirić, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Lazar Prodanović, zaustavili su da već četiri mjeseca imamo jeftinije gorivo. Prestanite to da radite, prestanite da mrcvarite narod, privredu i sve one koji očekuju da vlast uradi ono što je u njenoj moći da bi se prebrodio krizni period. Izgubljeno je četiri mjeseca zato što se to namjerno razvlači. Dajemo još jednu šansu da se popravite, jer ovo što radite je neodgovorno i antinarodno – poručio je Borenović.

Rekao je da nema direktnije i opravdanije mjere podrške od ukidanja akciza.

– Pitajte privrednike, pitajte svoje komšije, pitajte i članove stranke, pitajte sve one koji svaki dan sipaju gorivo šta bi im značilo da u ovo vrijeme ekonomske krize po rezervoaru goriva uštede 30 KM. Nema normalnog argumenta da nastavljate ovu agoniju. Toliko je novca prikupljeno u budžetu zbog poskupljenja i po osnovu prikupljanja od PDV da će ostati novca i za druge potencijalne mjere – rekao je Borenović.

Prihvati notifikacije