Društvo

Pejaković za SRPSKAINFO: Glumci nisu tražili skidanje natpisa o mitrovdanskim bitkama

Reditelj Aleksandar Pejaković, koji je osmislio svečanu akademiju povodom obilježavanja Mitrovdana u Nevesinju, u ekskluzivnoj izjavi za Srpskainfo demantovao je pisanje pojedinih medija da su glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić tražili skidanje natpisa o mitrovdanskim bitkama.

Pejaković za SRPSKAINFO: Glumci nisu tražili skidanje natpisa o mitrovdanskim bitkama
Foto: Ženski kutak/YouTube

Navodeći da glumci pomenute transparente nisu ni vidjeli, istakao je da je žalosno kako su pojedini politički manipulatori jednu plemenitu umjetničku i patriotsku ideju zlonamjerno pokušali da pretvore u skandal zarad skupljanja jeftinih političkih poena.

Na poziv opštine Nevesinje i obilježavanje Mitrovdana rado sam se odazvao i na volonterskoj osnovi odlučio da pomognem mnogim čestitim ljudima u tom hercegovačkom kraju da dostojno obilježe godišnjicu mitrovdanskih bitaka. Moj koncept i scenario bili su omaž svim stradalim borcima u Nevesinju. Scenografiju smo na najvišem umjetničkom nivou prilagodili formi memoraijalne akademije, upravo zbog velikog stradanja hrabrih srpskih vojnika koji su odbranili Nevesinje 1992. i 1994. godine na Mitrovdan. Upravo zbog pijeteta prema žrtavma odredili smo da je osnovna boja scenografije bude crna. Na generalnoj probi memorijalne akademije organizatori su od mene kao autora programa neprijatnim tonom tražili prekrivanje crne pozadine sa još jednim obilježjem Republike Srpske,  iako su na bini već stajala obilježja Republike Srpske u vidu amblema i zastave. Svi moji dobronamjerni savjeti su naišli na negodovanje i kada sam shvatio da ne mogu da spasem umjetnički program pred direktan TV prenos, odlučio sam da se povučem – istakao je Pejaković za Srpskainfo.

Pročitajte još

Dramski umjetnici Vojin Ćetković i Dejan Lutkić, koji su rado prihvatili Pejakovićev poziv da dođu u Nevesinje i da govore poeziju, odlučili su, navodi on, da ga podrže.

– Rekli su da ako ja odustajem od režije, da ni oni ne žele da učestvuju u programu. Nažalost, uzaludna su bila i moja uvjeravanja organizatorima da će njihovim institiranjem na prekrivanju crne boje na sceni memorijalna akademija ne samo biti oskrnavljena narušavanjem sjećanja na stradale borce Republike Srpske, već i osiromašena, jer se sa scene neće čuti djela velikih srpskih pjesnika Dušana Vasiljeva i Rajka Petrova Noga. Ni gledaoci RTRS-a u direktonom TV prenosu ne bi bili u prilici da čuju šokantne istorijske činjenice iz knjige “Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995”, čiji je autor Zoran Janjić, a recezenti general major Radovan Grubač i pukovnik Novica Gušić. Zato sam odlučio da se povučem sa memorijalne akademije – istakao je on.

Sinoć su beogradski glumci gostovali u Mostaru.

– Nama u Mostaru i srpskoj zajednici Mostara bila je velika čast ugostiti slavne srpske glumce Vojina Ćetkovića, Dejana Lutkića i Nebojšu Ilića. Zahvalni smo im na interesovanju za našu zajednicu i obnovu naše Saborne crkve koju smo, na njihovo insistiranje, posjetili i Gospodu se pomolili u kasnim večernjim satima. Imajući takvo iskustvo sa njima, o “incidentu” u Nevesinju mogu samo reći da sam uvjeren da je riječ o nesporazumu, koji se, uz razumijevanje i dobru volju svih, može, rekao bih i treba, prevazići – istakao je za Srpskainfo sveštenik Radivoje Krulj.