Politika

Pekićeva proziva vlast “Narod je zaštićen Ustavom i zakonima, a ne partijom”

Budžetske korisnike štite Ustav i zakoni Republike Srpske, a ne SNSD i njihovi sateliti, rekla je Mira Pekić, generalni sekretar PDP.

Mira Pekić odgovorila Viškoviću
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vlada Republike Srpske treba da pripremi prijedlog budžeta i da ga pošalje u Narodnu skupštinu na usvajanje. Nema razloga, ne smije i neće stati isplata ni plata, ni penzija i boračkog dodatka, niti socijalnih davanja osim ako oni već nisu potrošili pare mimo zakona, poručila je Pekićeva.

Ona pita kako je moguće da prije izbora vlast tvrdi da je Republika Srpska politički i ekonomski stabilna zemlja i najbolja u okruženju, a danas im je svaka politička najava ili prognoza „udar na Republiku Srpsku“.

– Njihova potreba da prijete narodu platama i penzijama ako oni ne budu sjedili u foteljama je potpuno pogrešna. Povećanje plata i penzija bilo je politički predizborni mamac, ali je, bar bi tako moralo da bude, predviđeno i ugrađeno u ovogodišnji budžet. Dakle, nastavlja se s isplatom i u narednoj godini, u istom iznosu. Ako bi to bilo drugačije, neko je u Vladi Republike Srpske opasno zabrljao i trošio nešto što nije predviđeno budžetom – kaže Pekić.

Ona ističe da u 2023. godini Republika Srpska mora da plati 1,2 milijarde KM na ime otplate kredita i kamata koje dospijevaju na naplatu, a od toga je 320 miliona KM otplata čuvenih bečkih obveznica, uz sramno viskoku kamatu od pet odsto koje su služile kao generalna proba za zaduživanje na londonskoj berzi.

Pročitajte još

– Gospoda koja prijeti narodu platama i penzijama ne znaju kako će otplatiti predizborne kredite i kamate svjetskim mešetarima i kreditorima. Da ih brine život naroda digli bi ruku za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Parlamentu BiH i tako ukinuli akcize, smanjili cijenu goriva i time pojeftinili i ostale životne namirnice – kaže Pekićeva.

Ona je podsjetila da su predstavnici SNSD u zajedničkim institucijama za protekle četiri godine, povećavajući budžet institucija BiH i tako jačajući BiH, oštetili Republiku Srpsku za desetine miliona KM.

– SNSD i njihovi satelili su zadužili Republiku Srpsku do grcanja i ojačali BiH. To nije uradila ni opozicija, ni CIK, niti bilo ko drugi ko im danas smeta. To je razlog zbog kojeg sad plaše narod, ali narod ne treba da se plaši: zaštićen je Ustavom i zakonima, a ne partijom – zaključuje Pekićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije