Politika

Petković: Nedavne krize na sjeveru KiM na ivici tragedije

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković ocijenio je da su dvije krize koje su se na sjeveru južne srpske pokrajine dogodile u razmaku od 15 dana bile na ivici teške tragedije.

Petković: Nedavne krize na sjeveru KiM na ivici tragedije
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT 46,9 ХИЉ. ПРАТИ

U intervjuu za Telegraf, Petković je podsjetio da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast u Prištini povećan broj incidenata usmjerenih protiv Srba, da se intenzivirala antisrpska retorika i antisrpske aktivnosti prištinskih vlasti.

– Već sada imamo za trećinu više etnički motivisanih napada na Srbe u odnosu na celu prošlu godinu, uključujući i dvije ozbiljne krize na sjeveru pokrajine u razmaku od 15 dana, koje su bile na ivici teške tragedije. To je sve Kurtijev plan, da sa predumišljajem proizvodi krize kako bi stekao neki politički poen – ukazao je Petković.

On je podsetio srpski narod na Kosovu i Metohiji već dugo živi u stanju neizvijesnosti i atmosferi konstantnih pritisaka iz Prištine i da smo svi svjedoci da, zbog opsesije Prištine da zauzme sjever, Kurti želi Srbe da smesti u neku vrstu geta, političkog i ekonomskog, da im zabrani slobodu kretanja, govora, oduzme lijekove i osnovne životne namirnice.

– Narodu nije preostalo ništa drugo nego da se bori za goli život, za svoju djecu i budućnost na KiM. To su upravo i bile poruke upućene predsjedniku Aleksandru Vučiću koje smo veoma dobro razumjeli. Srpski narod nikome ne prijeti, već samo želi normalno da živi – rekao je Petković.

On je predočio da se došlo do tačke kada treba da se kaže da li Briselski sporazum postoji ili ne, jer za Srbiju postoji i uvijek će na njemu insistirati.

Uputio je apel predstavnicima EU koja posreduje u dijalogu i garant je spovođenja sporazuma da svojim autoritetom privoli prištinsku stranu da počne da ispunjava preuzete obaveze.

Pročitajte još

– Pitanje dijaloga za nas nije nikakva trka već jedini okvir u kome možemo da dođemo do kompromisnog rješenja, istorijskog pomirenja dva naroda i trajnog mira na ovim prostorima. Koliko god da su teška pitanja za briselskim stolom, bolje je da pregovaramo nego da imamo incidente na terenu – poručio je Petković.

On je rekao da iz EU stiže glas razuma i poruke šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Zahira Tanina, koji su jasno i nedvosmisleno osudili jednostrane akcije Prištine na sjeveru pokrajine kojima se ozbiljno ugrožava mir.

Naveo je da će se tragati i za modelima dodatne finansijske pomoći kako bi se pomoglo mladima da ostanu i ne napuštaju svoja ognjišta.

Prihvati notifikacije