Politika

PETKOVIĆ ODGOVORIO OKIĆU Ne mogu poslanici odgovarati za izneseno mišljenje u parlamentu ili glasanje o nekom prijedlogu zakona

Pozivi potpredsjedavajućeg Vijeća naroda Republike Srpske, Mihneta Okića, upućeni međunarodnoj zajednici i Tužilaštvu BiH, da uvedu sankcije poslanicima zbog poslednje posebne sjednice NSRS, predstavljaju apsurd i nemaju nikakve veze sa pravom.

PETKOVIĆ ODGOVORIO OKIĆU Ne mogu poslanici odgovarati za izneseno mišljenje u parlamentu ili glasanje o nekom prijedlogu zakona
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
Milan Petković

Rekao je ovo za Srpskainfo potpredsjednik NSRS i poslanik US, Milan Petković, reagujući na Okićevu izjavu kako Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS očekuje reakciju međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH povodom poslednje posebne sjednice parlamenta zbog, kako je rekao, “jasnih naznaka krivične odgovornosti za one koji su sve ovo pokrenuli i stavili u proceduru zakone koji su po njemu sporni”.

Podsjećamo, na poslednjoj posebnoj sjednici NSRS, koja je sazvana kao odgovor na nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, po hitnom postupku su usvojeni Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Кrivičnog zakona BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Кrivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

Okić je najavio da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa u predviđenom roku, a vezano za ova dva zakona.

Pročitajte još

– Ti zakoni su u proceduri i nisu konačni s obzirom na to da će pitanje vitalnog nacionalnog interesa i odmori koji su u toku uzeti vremena da se to riješi na bolji način. Klub Bošnjaka će pokrenuti vitalni nacionalni interes i procedura će ići kako je predviđeno. Mi očekujemo da neće doći do usaglašavanja na zajedničkoj Komisiji, da će sve to otići na Ustavni sud RS, gdje ne očekujemo puno od tog političkog suda. Zbog toga ćemo uputiti apelaciju prema Ustavnom sudu BiH – istakao je Okić.

Petković za Srpskainfo ističe da je Okić tu izjavu mogao dati samo u svoje ime jer Vijeće naroda još nije ni zasjedalo i ne može neko unaprijed znati šta će se desiti na sjednici, kada ona bude održana.

– Ukoliko Vijeće naroda i odluči da je povrijeđen vitalni nacionalni interes postoji procedura koja treba da se ispoštuje. Ta dva zakona će ići na ocjenu ustavnosti pred Ustavni sud Republike Srpske koji je nadležan da utvrdi da li je neki zakon saglasan ili je u suprotnosti sa Ustavom i drugim propisima. Naravno, kasnije, ukoliko bude pokrenuta apelacija pred Ustavnim sudom BiH, onda on procjenjuje ustavnost toga zakona – pojašnjava Petković.

On kaže da Okić ne može govoriti o nikakvoj krivičnoj odgovornosti ni poslanika ni Narodne skupštine RS. Ističe da poslanike štiti imunitet za ono što kažu u NSRS i da ne mogu odgovarati za izneseno mišljenje ili glasanje o nekom prijedlogu zakona.

– Njegova izjava predstavlja pozivanje i izazivanje nekih daljnih sukoba jer su i poslanici i NSRS radili u svom mandatu, ono što je njihov posao, a to je donošenje zakona i drugih opštih akata – poručuje Petković.

On ističe da, ukoliko navedeni zakoni ne budu u saglasnosti sa Ustavom, postoji dalja procedura kako će se to rješavati, ali se ne može govoriti o krivičnoj odgovornosti kada neko obavlja dužnost za koju su ga birali građani.

– Ovdje je u pitanju klasična manipulacija i izazivanje daljih sukoba od strane Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda – zaključuje Petković.

Prihvati notifikacije