Politika

PETKOVIĆ IZRAZIO NEZADOVOLJSTVO “Izvjestilac za Kosovo otvoreno lobira za albanske ekstremiste”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković ocijenio je da je nevjerovatno da Evropski parlament toleriše da njihov izvjestilac za Kosovo i Metohiju Viola fon Kramon otvoreno nastupa kao lobista najekstremnijih albanskih političkih predstavnika.

PETKOVIĆ IZRAZIO NEZADOVOLJSTVO “Izvjestilac za Kosovo otvoreno lobira za albanske ekstremiste”
FOTO: KOSOVO ONLINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se miješa u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko mijenja ustav ili ne, naveo je Petković.

Petković je istakao da bi izvjestilac Evropskog parlamenta trebao da tu instituciju izvještava o raznim političkim i društvenim devijacijama, o napadima na ljudska prava nealbanskog stanovništva, kriminalu, korupciji, saopšteno je iz Kancelarije.

– Ona bi kao izvjestilac trebao da izvještava o glorifikovanju ratnih zločinaca i raznim drugim `neevropskim` pojavama na Kosovu i Metohiji, a ne da otežava sprovođenje sporazuma postignutih upravo uz posredovanje EU – naveo je Petković.

On je podsjetio da je Priština dužna da poštuje sporazume potpisane u Briselu, i da svoje pravne akte uskladi sa dogovorima o zajednici srpskih opština, kako bi ona imala sve definisane nadležnosti.

– Ako Fon Kramonova misli da je nepoštovanje dogovora evropsko i demokratsko ponašanje, onda to mnogo govori o njoj, ali i instituciji kojoj pripada, a koja joj dozvoljava da honorarno lobira za albanske separatiste u Prištini – rekao je Petković.