Sudbine

Pio kafu i sa Ivom Andrićem: Ko je deka (90) koji je biciklom prešao 300 kilometara da prijatelju u Banjaluci čestita slavu (FOTO)

Koliko često gosti dolaze na slavu biciklom? I to u devedesetoj godini života.

Pio kafu i sa Ivom Andrićem: Ko je deka (90) koji je biciklom prešao 300 kilometara da prijatelju u Banjaluci čestita slavu (FOTO)
FOTO: SANDRA ZEKIĆ/RINGIER

Takav gost je je ove godine bio Radoslav Ivanović iz Šašinaca kod Sremske Mitrovice, koji je vozio bicikl čitava dva dana do Banjaluke i tako prešao čak 300 kilometara puta.

Kako kaže, on se svom prijatelju najavio još prošle godine da će baš ovako doći da mu čestita slavu.

– Imam dobrog prijatelja u Banjaluci koji slavi Đurđevdan. Ja sam mu prošle godine obećao da ću u podne biti u centru njegovog grada i evo, ispunio sam – kaže Radoslav Ivanović.

FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Od Šašinaca do Banjaluke ima oko 300 kilometara puta, ali to nije spriječilo Radoslava Ivanovića da krene na slavu i to biciklom, iako je mogao bilo kojim drugi prevoznim sredstvom. Dodatno začudžujuće, Radoslav kaže da mu je Banjaluka blizu i da pripreme za ovaj put nisu bile potrebne.

Pročitajte još

– Autom se brzo prođe i ne vidi se ništa. Ja ovako stanem kada vidim čovjeka pored puta, pitam ga kako je, čime se bavi i tako malo se upoznamo. Mnogo ljudi sretnem usput i na biciklu i pješaka, pitam za put jer nisam odavde, i ne razmišljam o teškoći puta već koga i šta ću vidjeti uz put, to je suština – kaže sagovornik Blica.

A šta je zapravo potrebno da bi se na jedan ovakav put krenulo?

– Nema pripreme, malo para stavim u džep za ne daj Bože, jer bicikl troška nema i jedva čekam da krenem i vidim koga ću sve sresti uz put. Prvi zadatak, kada stignem na odredište, jeste da se javim porodici da je sve prošlo bez problema – jednostavno objašnjava ovaj Sremac.

FOTO: KURIR VIDEO/SCREENSHOT
FOTO: KURIR VIDEO/SCREENSHOT

Razgovarajući sa ovim naizgled običnim čovjekom, zamislili smo se nad njegovom jednostavnošću. Jer on tvrdi da je u tome i suština. Živjeti jednostavan a proživljen život. Tako smo došli i do priče u kojoj je baš Radoslav, svojevremeno pio kafu sa velikanom poput Ive Andrića.

FOTO: S. ĆUKOVIĆ /GRAD BANJALUKA
FOTO: S. ĆUKOVIĆ /GRAD BANJALUKA

– Običan čovjek, najobičniji bio je Ivo Andrić. Što kaže Meša Selimović “Sav iz jednog dijela”, e takav. Ne bi rekao niko da je veliki pisac. Pričao sam sa njim kao i sa nekim koga sam sreo na pijaci jutros, eto baš tako jednostavan i dobar – iskren je sagovornik Blica.

Činjenica je da zbog Radoslavovih poduhvata, članovi njegove porodice uvijek strijepe, jer duh je jedno, ali godine u ličnoj karti ipak moraju da se uzmu u obzir. Ali ovaj čovjek ne odustaje od svojih želja i kako ih naziva, “sitnica” uživanja u životu.

Vidio je i preživio je mnogo toga, a mi smo iz ovog jednostavnog, a opet inspirativnog razgovora, naučili nekoliko važnih lekcija, a posebno zapamtili onu koju Radoslav voli da ponovi: Da suština nije u cilju, već u putovanju, uvijek, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije