Politika

Pitali smo kritičare NA KOJI NAČIN BANJALUKA POGODUJE TAJKUNIMA „10 velikih biznismena je sugerisalo koji načelnici odjeljenja treba da budu izabrani“

Banjalukom upravlju tajkuni, rečenica jer koju često čujemo od političkih analitičara, opozicije, ali i od pojedinih funkcionera PDP.

zgrada gradske uprave banjaluka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pogodovanje interesima kontroverznih i nekontroverznih biznismena, uglavnom na štetu imovine i interesa grada, nije nova tema.

Još davno je bivši gradonačelnik Igor Radojičić govorio o kokošinjcu i lisicama.

-Moj utisak o gradskoj imovini je otprilike kao da čuvate kokošinjac oko kojeg kruži nekoliko lisica i dok sačuvate dvije kokoške, treću je već neko odnio – rekao je Radojičić za Nezavisne, u jedinom intervjuu nakon što je na izborima izgubio od Draška Stanivukovića.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Upravo sa pobjedom Stanivukovića ova tema je dobila na intenzitetu, posebno u posljednjih nekoliko mjeseci kada su počele kritike bivših “saboraca”, ali i stranačkih kolega, na račun aktuelnog gradonačelnika i Gradske uprave, generalno.

Tajkuni upravljaju u potpunosti Banjalukom u zadnjih 20 godina“, riječi su potpredsjednika PDP, Milka Grmuše.

Stanivuković je lutka tajkuna. Banjalukom upravljaju tajkuni“, poručuje predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić.

Upravo njima smo postavili pitanje – na koji to način Banjaluka pogoduje biznismenima, tzv. tajkunima?

Milko Grmuša je u svom Memorandunu o političkom profilisanju PDP dijelom govorio na tu temu.

-U Banjaluci je urađeo suprotno od obećanog. Isporučeni rezultati su sljedeći: kršenje zakona i procedura na svakom koraku (primjer: izgradnja dvorane za potrebe Teniskog saveza RS); dozvola „Prointeru“ da gradi veće zgrade čak i od onoga što im je prethodno odobravala vlast SNSD u Banjaluci, kao i čitav niz drugih pogodovanja ovakvim kompanijama (besplatno ustupanje sportskih dvorana na korišćenje i slično); prepuštanje građenja u Banjaluci tajkunima kako god da im se prohtije (primjer tzv. „rupe“ i brutalno pogodovanje g. Mladenu Milanoviću Kaji i drugim tajkunima bliskim aktuelnoj vlasti) – navodi Grmuša u dokumentu upućenom Branislavu Borenoviću, Siniši Goliću, Nenadu Vukoviću i Mladenu Ivaniću.

Milko Grmuša
FOTO: PDP

“Za sada je dovoljno”

Grmuša, prije nego što se vrh PDP ne izjasni o njegovim idejama, ne želi mnogo da dodaje na temu tajkuna i Banjaluka. Ni da oduzima.

-Već sam sve rekao, za sad je dovoljno. Čim nema urbanističkog plana, čim se regulacioni planovi usvajaju po narudžbi investitora, čim se besplatno daju dvorane u zakup, sve je jasno – kaže Grmuša za Srpskainfo.

Odmah nakon što je Grmuša objavio Memorandum, u kome za način vođenja Banjaluke kaže da je „amaterski“, za kometar smo pitali gradonačelnika Stanivukovića. Za sada nismo dobili odgovor.

Trivić: 11 umjesto 7 spratova

Predsjednica narodnog frionta Jelena Trivić bila je dosta konkretnija.

-Sjetimo se famozne “rupe” gdje je nikla zgrada od 11 spratova, umjesto 7, a bez prethodno usvojenog regulacionog plana. Ko je vlasnik zgrade? Sjetimo se teniskih terena na koje bačeno 15 miliona gradskog novca i 55 miliona ukupno, koja ničemu ne služi, a naravno da su firme bliske režimu izvodile radove. Pri tom je sve urađeno bez odgovarajućih dozvola i izvještaj Skupštini grada nikad nije podnesen za tih 15 miliona koje je izdvojio grad. Sjetimo se rušenja kuće Bukinca, kuće sa značajnijim istorijskom nasljeđem, na čijem mjestu će biti podignuta zgrada „Prointera“ sa nekoliko spratova više nego što je predviđeno – kaže Trivićeva za Srpskainfo.

jelena trivić narodni front
FOTO: SINIŠA PAŠLIĆ/RINGIER

Naglašava da je na mjestu parkinga kog „Tržnice“ planirana zelena površina po zvaničnom regulacionom planu, a grad i skupština (SNSD i PDP prije svega) dali su saglasnost da na tom mjestu „Tržnica“ može da obavlja komunalnu djelatnost naplate parkinga.

Pročitajte još

-Čija je Tržica? Javnosti je manje poznato da su desetak velikih privrednika 03.07.2023 godine bili fizički i lično u Gradskoj upravi i “sugerisali” odbornicima koja tri načelnika odjeljenja moraju biti imenovana. Nakon toga, ta imenovanja su se i desila i to samo za ona odjeljenja koja su bitna da njihovi građevinski poduhvati, od kojih mnogi ne zadovoljavaju standarde u smislu pristupnih puteva, zelenih površina, itd. Ta odjeljenja su za prostorno uređenje, odjeljenje za komunalne poslove i odjeljenje finansije. Ima još mnogo ovakvih primjera nižeg ranga, a znamo koji je glavni privrednik kojem se podnose računi, od stranke gradskih vlasti, i jedne i druge – zagonetno kaže Trivićeva.

Dozvola za “Bingo”

Osim pomenutih slučajeva, u javnosti je pomalo zaboravljena bura koja se prije nekoliko godina podigla zbog građevinske dozvole za gradnju tržnog centra „Bingo“ u Banjaluci.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zaprimilo je dvije anonimne prijave u vezi sa izgradnjom trgovinskog lanca „Bingo“ u Lazarevu, izgradnjom na zemljištu bivše „Auto-škole“ u Banjaluci, na lokaciji bivšeg kina „Kozara“, sa izraženom sumnjom da su ostvarena obilježja krivičnih djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ RS, Primanje mita iz člana 319. stav 1. i krivično djelo Trgovina uticajem iz člana 321. stav 1. KZ RS – rekli su u Okružnom javnom tužilaštvu za ATV 4. avgusta 2022.

Međutim, prije godinu dana ipak je otvoren tržni centar veći od 10.000 kvadrata, na mnogo većoj površini od prethodnog.

Na pitanje da li im je Grad na bilo koji način pogodovao pri gradnji tržnog centra, iz „Binga“ za sada nismo dobili odgovor. Kao ni odgovor na pitanje koje društveno odgovorne akcije u Banjaluci su podržali.

Kako saznajemo u javnoj kuhinji „Mozaik prijateljstva“, od „Binga“ su dobili pomoć u gorivu. Svaka pomoć ugroženim je dobrodošla, ali je pitanje da li je to dovoljno od najveće domaće kompanije u BiH?

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije